Airbnb verdacht van concurrentievervalsing
Foto: REUTERS

De Japanse concurrentieautoriteit voert een onderzoek naar de activiteiten van het Amerikaanse verhuurplatform Airbnb in het land. Airbnb wordt ervan verdacht de regels rond vrije concurrentie te hebben overtreden.

Begin oktober werden de kantoren van de groep doorzocht, zo bevestigde Airbnb vrijdag. Het zegt niets verkeerds te doen. Het zou van vastgoedagentschappen hebben geëist dat ze hun contracten met concurrenten van Airbnb beëindigden alvorens ze het recht kregen om het Airbnb-platform te gebruiken.

‘Airbnb verplicht zijn eigenaars of partners niet om hun woningen exclusief op Airbnb in te schrijven’, reageert het Amerikaanse verhuurplatform. Het voegt nog toe samen te werken met de Japanse concurrentieautoriteit.

Airbnb is in enkele jaren uitgegroeid tot een grote concurrent van het klassieke hotelwezen. Het krijgt echter ook forse kritiek. Zo zouden huurprijzen in steden als Parijs, Berlijn en Barcelona sinds de komst van het platform fel gestegen zijn, en zou het zeer weinig belastingen betalen.

In België heeft Airbnb naar eigen zeggen 15.000 verhuurders, die vorig jaar bijna 780.000 gasten ontvingen.