Nederlandse straatracer moet vier jaar cel in
Foto: loosdr

De rechtbank in het noord-Nederlandse Lelystad heeft de 54-jarige Walter van W. vrijdag tot vier jaar celstraf veroordeeld voor het doodrijden van een negentienjarige vrouw in Loosdrecht. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van vijf jaar.

Zijn zoon Casper (33) kreeg een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging voor zijn deelname aan de straatrace die de twee in maart 2016 hielden.

Vader Van W. racete de bewuste avond na een gezamenlijk restaurantbezoek met zijn Porsche 911 op weg naar huis in Loosdrecht, op de voet gevolgd door de Mini Cooper van zijn zoon. Getuigen verklaarden dat beiden bumper aan bumper reden, met snelheden tot wel 200 kilometer per uur. Rond 21.45 uur botste vader Van W. met een snelheid van 111 kilometer per uur op de Toyota van de jonge vrouw, die uit een uitrit kwam. Zij overleed twee weken later.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste wegens roekeloos rijgedrag en dood door schuld vijf jaar cel tegen vader Walter van W. Zijn zoon verdiende voor de aanklager drie jaar voor medeplichtigheid aan dood door schuld, maar de rechtbank sprak de 33-jarige man op dat punt vrij.

‘Opgejut’

De twee hebben elkaar over een afstand van ongeveer drie kilometer weliswaar ‘opgejut’ door met hoge snelheden kort op elkaar te rijden, maar het staat in de ogen van de rechtbank niet vast dat dit vlak voor de klap ook nog zo was.

De zoon kon na het ongeval tijdig tot stilstand komen en is niet op de Porsche van zijn vader ingereden. De rechtbank stelde verder dat de zoon - in tegenstelling tot zijn vader - niet te veel had gedronken. Hij leek vlak voor het ongeval ‘al een beetje afgehaakt’.