Michel probeert kandidatuur van De Bolle te redden tijdens ontmoeting met Rajoy
Foto: EPA-EFE

Premier Charles Michel (MR) heeft vrijdagmiddag onaangekondigd samengezeten met zijn Spaanse evenknie, Mariano Rajoy. De twee hadden het onder meer over Catherine De Bolle, die kandidaat is om Europol-baas te worden.

Tijdens een kort bilateraal gesprek in het Zweedse Göteberg, dat 15 à 20 minuten duurde, hebben premier Michel en premier Rajoy het officieel niet over de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gehad. 'Dat hebben we niet gedaan voor de coherentie van het gesprek', vertelde Michel na het gesprek. 'Puigdemont is momenteel vooral een juridische kwestie. Wij hebben enkel over de Europese politiek gesproken.' 

Wel zouden de gespannen diplomatieke relaties tussen België en Spanje aan bod zijn gekomen en werd er over twee Europese agentschappen gepraat die uit Londen moeten verhuizen als gevolg van de Brexit.

Kandidatuur van De Bolle 

Tot slot ging ook Catherine De Bolle, die nu aan het hoofd staat van de federale politie en als Belgische kandidaat naar voren is geschoven om Europol-baas te worden, over de tongen. Nadat bekendraakte dat Puigdemont in ons land verblijft, dreigde Spanje er mee om zijn steun voor De Bolle in te trekken.

Volgens de Spaanse krant El Pais zou Spanje nog steeds de voorkeur geven aan de Tsjechische kandidaat, Oldrich Martinu. De beslissing over de nieuwe Europol-baas valt op 7 december. 

De twee leiders zijn momenteel allebei in Göteberg omdat ze de Europese top over het sociale Europa bijwonen.