Trump over Amerikaanse senator: ‘Waar waren zijn handen terwijl ze sliep?’
Al Franken (links) verontschuldigde zich voor het betasten van Leeann Tweeden Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een stevige sneer in petto voor de Democratische senator Al Franken, die een radiopresentatrice tegen haar wil heeft gekust en betast. Maar dat hij zwijgt over zijn partijgenoten en zijn eigen verleden, valt slecht.

Trump spreekt over ‘Al Frankenstein’, en vraagt zich af ‘waar zijn handen zijn’ op de foto’s die we niet te zien kregen. Hij verwijt Franken ook dat hij het recent nog opnam voor vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van misbruik. De president verwijst nog kort naar de Lesley Stahl-affaire: volgens sommige mediaberichten zou Franken ooit een sketch hebben geschreven waarin de presentatrice van 60 Minutes het slachtoffer van verkrachting zou worden. De sketch is echter nooit uitgezonden.

Dat Trump zich nu zo nadrukkelijk in de discussie mengt, krijgt niet overal evenveel bijval. Zo herinneren sommige twitteraars in een reactie aan de ‘Grab them by the pussy’-uitspraak van Trump. Dat Trump zich tot dusver niet heeft uitgesproken over beschuldigingen van misbruik door partijgenoten, wordt hem ook kwalijk genomen.

Radiopresentatrice Leeann Tweeden zegt dat de Amerikaanse senator en oud-comedian Al Franken haar tegen haar wil heeft gekust en betast. Daarbij deelde Tweeden een foto van Franken die zijn handen op haar borsten plaatst terwijl hij voor de foto poseert. Volgens haar wist hij goed genoeg dat de foto voor haar vernederend is. De Democratische senator biedt in een mededeling zijn excuses aan omdat hij haar heeft betast, maar de kus betwist hij. De foto noemt hij ‘compleet ongepast’. ‘Als ik hem nu bekijk, walg ik van mezelf. Het is niet grappig.’