795.000 liter olie gelekt in kwartier tijd
Foto: BELGAIMAGE

Bij een lek in de Keystone-pijplijn is in de Amerikaanse staat South Dakota ongeveer 795.000 liter olie vrijgekomen. Dat maakte exploitant TransCanada bekend.

De pijplijn werd donderdagvoormiddag (plaatselijke tijd) afgesloten, nadat een drukafname was vastgesteld. Het bewuste stuk leiding zou binnen de 15 minuten geïsoleerd zijn. Een crisisteam kwam ter plaatse om de situatie te beoordelen, klinkt het in een persbericht. De oorzaak van het lek is nog onduidelijk.

795.000 liter olie gelekt in kwartier tijd
Er wordt al jaren geprotesteerd tegen de pijplijn. Foto: AFP

Een medewerker van het ministerie van Milieu van de staat zei aan zender NBC dat het ernaar uitziet dat de olie naar een landbouwgebied is gevloeid en niet met water in aanraking zou gekomen zijn. Het stuk leiding waar het lek zou ontstaan zijn, ligt in een dunbevolkt gebied in het district Marshall County.

Omstreden uitbreiding

De geplande uitbreiding van de pijplijn is al jarenlang een zeer omstreden onderwerp in de Amerikaanse politiek. Ze werd tegengehouden door Obama maar uiteindelijk goedgekeurd door Trump. Tegenstanders van de zogenaamde Keystone XL grijpen het lek nu aan om te wijzen op de risico’s voor het milieu van het XL-project. Over enkele dagen moet de staat Nebraska, de buur van South Dakota, daarover beslissen. De commissie mag echter geen rekening houden met de mogelijkheid van lekken, want het project heeft al een milieuvergunning.