Oppositiepartij Groen dient een klacht in bij het Integriteitsbureau na aanwezigheid schepenen op verjaardagsfeestje projectontwikkelaar.

In  het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis gaf Erik Van der Paal half oktober een feestje voor zijn 45ste verjaardag. Heel wat kopstukken uit het stadsbestuur waren daarbij, van burgemeester Bart De Wever (N-VA) tot afscheidnemend schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). Ook de CD&V-schepenen Caroline Bastiaens en Marc Van Peel maakten hun opwachting. 

De bal werd aan het rollen gebracht door gefilmde opnames van de nieuwssite Apache aan de ingang van het restaurant. Oppositiepartij Groen is verbijsterd en noemt Van der Paal een van de belangrijkste lobbyisten van projectontwikkelaar Land Invest Group. 

Volgens Groen-gemeenteraadslid Joris Giebens gaat het stadsbestuur hiermee zijn boekje te buiten. De gedragscode waaraan alle leden van het schepencollege zich moeten houden, bepaalt dat alle schijn van partijdigheid vermeden moet worden, ook als het gaat om uitnodigingen voor ‘bijzondere gebeurtenissen’.    

Giebens heeft dan ook een klacht ingediend bij het integriteitsbureau van het Antwerpse stadsbestuur. ‘Hun aanwezigheid op dit privéfeestje druist volledig in tegen de gedragscode en toont de nauwe banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en projectontwikkelaar Land Invest Group.’  Ook de SP.A zegt dit aan te zullen kaarten bij het integriteitsbureau. ‘Dit doet vragen rijzen over de naleving van de deontologische code’, zegt gemeenteraadslid Toon Wassenberg.

Ook PS en MR aanwezig

De gedragscode geeft de schepenen wel enige vrijheid om bepaalde evenementen bij te wonen. Zo staat er  ook in vermeld dat ze ‘geheel vrij zijn om zich in hun netwerken te bewegen en deel te nemen aan alle sociale activiteiten naar hun keuze’.

Als het Integriteitsbureau gerede aanwijzingen van deontologische problemen vindt, kan het dossier op het bord van de Vlaamse regering komen. Die kan dan eventueel tuchtmaatregelen nemen. Voormalig stadssecretaris en pas benoemd voorzitter van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering Roel Verhaert heeft er de leiding. 

De beelden van Apache tonen hoe leden van het schepencollege en andere politici uit alle hoeken van het land hun opwachting maken op het feestje van Van der Paal. Er zouden een vijftigtal genodigden zijn geweest.

Reacties

De kabinetschef van de Antwerpse  burgemeester, Philippe Beinaerts (die  ook aanwezig was), zegt niet te willen reageren. ‘We vinden dit te belachelijk om te reageren.’ Ook de reactie van schepen Van de Velde was van deze strekking.

Ook schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) vierde mee. ‘Ik zou niet weten waarom mijn aanwezigheid op dat feestje een probleem moet zijn, anders was ik er niet geweest’, zegt ze.  ‘Ik kom op heel veel plekken en ontmoet heel veel mensen, van bedrijfsleiders tot kunstenaars. Dat was een open ontmoeting, en ik heb daar ondernemers ontmoet, zoals op andere gelegenheden. Dat beïnvloedt mijn beoordelingsvermogen niet.’

Havenschepen en partijgenoot Marc Van Peel gaat er ook prat op dat zijn beoordelingsvermogen niet beïnvloed wordt door dergelijke evenementen. CD&V-lijsttrekker Kris Peeters was niet aanwezig. ‘Erik Van der Paal, ik ken die man niet’, zei hij gisteravond vanuit Buenos Aires. ‘Ik zal mijn schepenen wel vragen wat de bedoeling was van dat etentje, maar daarvoor kan ik niets zeggen.’

Ook Koen Kennis, schepen van Mobiliteit, en Fons Duchateau, de schepen bevoegd voor OCMW en Sociale Zaken, maakten hun opwachting.

Nog een opgemerkte aanwezige was Jean-Claude Fontinoy, de voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS en goed bevriend met MR-kopstuk Didier Reynders. ‘Pas de commentaire’ luidde zijn repliek op de vraag waarom hij erbij was. Langs de kant van de PS waren ook invloedrijke figuren als Alain Mathot en Luc Joris van de partij. 

Grote speler

Land Invest Group dook eerder al op in het dossier van Optima en is een grote speler op de vastgoedmarkt in Antwerpen. De voorbije jaren zijn er vanuit de oppositie vraagtekens geplaatst bij de manier waarop de projectontwikkelaar grote dossiers naar zijn hand wist te zetten, onder meer over de deal over de ontwikkeling van de Tunnelplaats.