Amerikaanse senator onder vuur voor ongepaste foto
Foto: kabc

Een radiopresentatrice zegt dat de Amerikaanse senator en oud-comedian Al Franken haar tegen haar wil heeft gekust en betast. Franken biedt zijn excuses aan.

In 2006 werkte Leeann Tweeden samen met Al Franken aan een optreden voor de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. Toen was Franken nog geen politicus.

De radiopresentatrice schrijft dat de senator haar ‘agressief’ heeft gekust terwijl ze een sketch aan het repeteren waren. Volgens haar bleef Franken maar aandringen om de scène te repeteren. Toen ze eindelijk had toegeven, ‘stak hij zijn tong’ in haar mond. Ze voelde zich naar eigen aangerand en vol afkeer.

Franken heeft haar ook betast toen ze sliep, schrijft ze. Daarbij deelde Tweeden een foto van Franken die zijn handen op haar borsten plaatst terwijl hij voor de foto poseert. Volgens haar wist hij goed genoeg dat zij zich voor de foto zou schamen.

De Democratische senator biedt in een mededeling zijn excuses aan omdat hij haar heeft betast. Maar de kus betwist hij. ‘Ik herinner me de repetitie van de sketch niet op dezelfde manier, maar ik bied mijn oprechte excuses aan.’

Over de foto zei hij dat die duidelijk grappig bedoeld was maar dat niet was. ‘Ik had het niet mogen doen.’

Twee uur na zijn eerste reactie stuurde de senator een tweede mededeling de wereld in. Daarin noemt hij de foto ‘compleet ongepast’. ‘Als ik hem nu bekijk, walg ik van mezelf. Het is niet grappig.’

De senator zegt dat hij bereid is om aan een eventueel onderzoek van het ethisch comité van de Senaat mee te werken.

Amerikaanse senator onder vuur voor ongepaste foto
Franken en Tweeden tijdens hun tournee in 2006. Foto: AP