Trump draait verbod op jachttrofeeën terug
Foto: shutterstock

De regering van Donald Trump gaat Amerikaanse jagers weer toelaten om jachttrofeeën de VS binnen te brengen. Daarmee wordt de maatregel van Barack Obama teruggedraaid.

Een federaal agentschap zegt dat de import vanaf vrijdag weer mogelijk kan worden voor jachttrofeeën van olifanten die in Zambia en Zimbabwe legaal geschoten zijn.

Het verbod, dat in 2014 door de regering van Obama werd ingesteld, gold niet in landen als Zuid-Afrika, maar wel in Zimbabwe en Zambia. Het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer had namelijk geoordeeld dat die landen niet hadden kunnen bewijzen dat ze genoeg deden om de olifantenpopulatie te doen groeien. Er werden ook te weinig wetten ingesteld om de dieren te beschermen, zo luidde het.

Daar komt nu verandering in. In een nieuwe mededeling verklaarde het agentschap dat de legale jacht op dieren een positieve impact heeft op de Afrikaanse olifanten. De jagers zouden namelijk grote sommen geld betalen om te mogen jagen, geld dat (deels) gebruikt wordt om de bedreigde diersoort in stand te houden. Al is niet meteen duidelijk wat er precies veranderd is aan de situatie in Zambia en Zimbabwe. In dat laatste land daalde de olifantenpopulatie de voorbije jaren nog met zes procent, zo blijkt uit de laatste officiële telling.

Door de terugdraaiing van het verbod is het nu opnieuw toegelaten om olifantenhoofden, slurven, slagtanden en huiden uit de twee landen te importeren in de VS.

De jachtverenigingen - gesteund door Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke - en de wapenlobby reageren erg tevreden op de beslissing. ‘Enkele van mijn beste herinneringen waren van tijdens het jagen en het vissen’, aldus Zinke. ‘Het is iets wat ik meer families wil laten ervaren.’

Een heel andere reactie weerklinkt bij de dierenrechtenorganisaties. Volgens hen zal deze beslissing de jacht op de olifanten alleen maar doen toenemen en is er helemaal geen sprake van positief effect.

De zonen van Donald Trump gaan zelf soms jagen op grote dieren in Afrika. Op een foto toont Donald Trump Jr. de afgesneden staart van een olifant.