Kernreactor Doel 3 zal nog de hele winter stilliggen
Foto: BELGAIMAGE

Kernreactor Doel 3 zal nog de hele winter stilliggen. De revisie van de reactor, die normaal tot december zou duren, is verlengd tot in april. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel.

De reactor zit sinds 22 september in onderhoud. ‘Uit inspecties is gebleken dat we bouwkundige werkzaamheden moeten uitvoeren in een niet-nucleair gedeelte van de site waar zich back-upuitrustingen bevinden’, zegt Anne-Sophie Hugé, woordvoerster van Engie Electrabel. De uitbater verwacht dat de reactor rond midden april opnieuw stroom zal leveren.

Doel 3 heeft een capaciteit van 1.006 megawatt. De reactor zal normaal de enige zijn die deze winter onbeschikbaar zal zijn. Ook Tihange 1 ligt momenteel stil - na een onvoorziene herstelling gevolgd door een gepland onderhoud - maar zal normaal op 20 november weer aangekoppeld worden.

Dat kernreactor Doel 3 de hele winter stil zal liggen, verandert niet zoveel voor de stroomvoorziening in België. ‘Dat was een van de scenario’s waarmee we rekening hadden gehouden’, zegt Kathleen Iwens, woordvoerster van hoogspanningsnetbeheerder Elia. ‘De strategische reserve is erop berekend.’

De strategische stroomreserve kan worden geactiveerd indien er een risico zou zijn op een black-out.

België zal de komende maanden sowieso voor enkele gigawatt stroom afhankelijk zijn van invoer uit het buitenland.