Asbestincident vertraagt renovatie De Singel
'Omdat de verbouwing van de toneeltoren van onze Rode zaal onvoorziene vertraging oploopt en we tot onze spijt samen met het gezelschap Rosas geen nieuwe datum vonden dit seizoen, dienen wij deze voorstelling te annuleren.' Foto: Anne Van Aerschot
Kunstencentrum De Singel schrapt deze week een voorstellingenreeks van Rosas. Werken aan de toneeltoren liepen extra vertraging op na een ­asbestprobleem.

De theatertechnische renovatie van de Rode Zaal van De Singel zou tijdens de zomermaanden afgerond worden, zo klonk het vorig seizoen in een mededeling. En het publiek zou er weinig van merken.

Het draaide anders uit voor De Singel. Het Antwerpse kunstencentrum zag zich genoodzaakt om drie voorstellingenreeksen in ­oktober te schrappen en door te schuiven naar een latere datum. Onlangs dook een nieuw probleem op, met extra vertraging tot gevolg.

Op 4 december beslissen bouwheer, aannemer en technische ploeg van De Singel of de zaal tien dagen later kan heropenen met Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Intussen kunnen ook de voorstellingen van Mariano Pensotti op 5 en 6 december niet doorgaan: ze zijn te veeleisend voor de huidige situatie van de technische installaties.

De werken moeten de toneel­toren van de Rode Zaal up-to-date maken voor internationale topproducties. Er komt een geautomatiseerde trekkenwand, nieuwe elektrische bekabeling en vernieuwde stalen bruggen voor de opbouw van decors en licht.

Preventief saneren

Eind augustus werd duidelijk dat de werken langer zouden duren. Een belangrijk onderdeel van de hijsinstallatie kon niet tijdig geleverd worden, ook nadat de aannemer een andere fabrikant had gecontacteerd. Het publiek werd geïnformeerd over de doorgeschoven voorstellingen van Warme Winkel, Bob Wilson en Wim Vandekeybus.

Daarna raakten in de back­stage oude asbestcementplaten beschadigd. Directeur Jerry Aerts: ‘Het ging om een beperkt incident, bij een doorgang onder het podium, dat bovendien onder controle bleef. Maar als goede huisvader wilden we geen risico’s nemen. Ook al bleven de metingen ver onder het alarmpeil, we vonden dat we alle voorzieningen moesten treffen. De werken liggen nu gedeeltelijk stil, in afwachting van preventieve saneringswerken en een officieel inspectierapport.’

Door agendatechnische problemen kon de Rosas-reeks van Mitten wir im Leben sind dit ­seizoen niet meer in Antwerpen ­spelen. De Singel hoopt op nieuwe data volgend seizoen.

Het uitlopen van de werken betekent voor het kunstencentrum wel een financieel fiasco.

Jerry Aerts: ‘We betalen uitkoopsommen en hotelboekingen voor de artiesten, voor het publiek zijn er terugbetalingen van tickets en eventuele compensaties. Voor de geplande première van Warme Winkel moesten we in Amsterdam een theater huren. De kosten bedroegen 20.000 euro. Voor de drie voorstellingen van Bob Wil­son liepen de extra kosten op tot 35.000 euro.’ 
 

De voorstellingen van de Nacht van De Standaard op 2 december in deSingel komen NIET in het gedrang. Alle info en tickets: www.standaard.be/nacht.