Nemmouche in beschuldiging gesteld voor rol in gijzeling
Foto: EPA-EFE

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is in Parijs in beschuldiging gesteld voor zijn rol in de ontvoering en opsluiting van Franse journalisten in Syrië. Dat heeft zijn advocaat meegedeeld.

Onder strenge bewaking werd de Franse jihadist overgebracht naar het Parijse justitiepaleis. Daar moest hij voor een antiterreurrechter verschijnen. Vanavond wordt hij naar België teruggebracht, zegt het federaal parket.

Nemmouche is in beschuldiging gesteld voor de ontvoering en opsluiting van vier Franse journalisten in relatie met een terroristische organisatie. Didier François, Pierre Torrès, Edouard Elias et Nicolas Hénin, die in juni 2013 ontvoerd werden en tien maanden later bevrijd werden, herkenden Nemmouche kort na hun terugkeer in Frankrijk.

Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier mensen omkwamen, werd Nemmouche enkele dagen later in Marseille opgepakt. Sindsdien weigert hij elke verklaring. Zijn advocaat, Francis Vuillemin, noemde het weinig waarschijnlijk dat hij dat nu wel zou doen.

In juli 2014 werd hij aan België overgeleverd. Eind oktober werd Nemmouche overgebracht van de gevangenis van Brugge naar die van Leuze-en-Hainaut. Zijn advocaten zeiden in september dat hun cliënt ernstig ziek was en dat hij niet de nodige verzorging kreeg.