Ruim helft Belgen afgelopen jaar slachtoffer van verkeersagressie
Foto: VUM

Meer dan de helft (57 procent) van de Belgen zegt in het afgelopen jaar slachtoffer geweest te zijn van agressief gedrag in het verkeer. Dat blijkt uit een peiling van Vias Institute. Toeterende wagens (28 procent), obscene gebaren (28 procent) en verbale agressie (27 procent) komen het vaakst voor. In 2 procent van de gevallen ging het om fysieke agressie.

Het is “Nationale dag voor de verkeersveiligheid” en voor die gelegenheid peilde Vias institute, het vroegere BIVV, bij de Belgische bevolking naar agressiviteit en irritante gedragingen in het verkeer. Bestuurders die zelf aangeven dagelijks agressief te zijn in het verkeer, blijken dubbel zo vaak betrokken te zijn in ongevallen dan rustigere bestuurders.

Opvallend is dat er een groot verschil is tussen de regio’s. Van de Vlamingen zegt 52 procent in het afgelopen jaar niet het slachtoffer geweest te zijn van verkeersagressie. Bij de Walen kan maar 33 procent dat zeggen en bij de Brusselaars maar 28 procent. Walen en Brusselaars worden bijna twee keer zo vaak geconfronteerd met toeterende wagens dan Vlamingen.

Dit ergert u het meest

U blijft graag rijden op het middenvak van de snelweg? Weet dan dat uw gedrag een grote bron van ergernis is bij andere bestuurders.

Voor ruim een kwart van de ondervraagde Belgen zijn de middenvakrijders de grootste ergernis in het verkeer, leert de studie. Ook bumperkleven en het niet gebruiken van de richtingaanwijzers vinden bestuurders ergerlijk, net als het zigzaggen op de autosnelweg.

We ergeren ons ook aan chauffeurs die bellen achter het stuur en mensen die een overvol kruispunt oprijden en de andere weggebruikers blokkeren.