100 miljoen voor opslag leerkrachten
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) legt meer dan 100 miljoen euro op tafel voor de 200.000 mensen die in de sector werken.

Gisteren werden de onderhandelingen voor een nieuw loonakkoord op gang getrokken en de minister legde al meteen een gevulde envelop op tafel. Wie hoeveel krijgt, moet nog worden uitgemaakt, maar nu al is zeker dat een groot deel naar meer loon zal gaan voor leraren, administratief personeel of directeurs. De onderwijsbonden willen dat de 108 miljoen volledig wordt gebruikt voor een loonsverhoging. Die zou dan 1,1 procent bedragen, net zoals eerder al in de privésector is gebeurd. Indien de regering het beroep aantrekkelijker wil maken, hoort daar ook een aantrekkelijker loon bij, redeneren de bonden.

Maar de onderwijskoepels eisen ook een deel van de koek, om de situatie van de schooldirecties te verbeteren. En minister Crevits zelf wil dat iets extra wordt gedaan voor startende leraars. Die houden het nu na enkele jaren vaak al voor bekeken.

Voor het loonakkoord wordt vanaf volgend schooljaar al 10 miljoen euro extra uitgetrokken. In 2019 is dat al 30 miljoen en tegen 2020 gaat het om 108 miljoen euro.