Het leger van Zimbabwe zegt dat het tijdelijk de macht heeft overgenomen. De 93-jarige president Robert Mugabe zou onder huisarrest geplaatst zijn. 'We viseren alleen criminelen in zijn omgeving', klinkt het. Ondertussen zijn er geruchten als zou Grace Mugabe het land zijn ontvlucht.

Volgens de onbevestigde berichten, waarover het Britse SkyNews bericht, zou Grace Mugabe, echtgenote van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, het Afrikaanse land zijn ontvlucht. Grace Mugabe gold als degene die haar man zou opvolgen.

'Geen militaire overname'

In een live uitgezonden toespraak op staatszender ZBC heeft een generaal woensdagochtend verzekerd dat het leger in Zimbabwe geen staatsgreep pleegt.

'Zodra we onze missie hebben volbracht, verwachten we dat de situatie terugkeert naar normaal', luidt het voorts. 'We willen het overduidelijk maken dat dit geen militaire overname is van de overheid. Wat deze Zimbabwe Defence Forces aan het doen zijn, is het bedaren van een degenererende politieke, sociale en economische situatie.'

Een bron vertelt aan persbureau Reuters dat de minister van Financiën Ignatius Chombo opgepakt is. Hij is een leidende figuur in de fractie van de regeringspartij die geleid wordt door Grace Mugabe. President Mugabe, de enige leider die Zimbabwe kende sinds de onafhankelijkheid in 1980, zou zelf aan zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Jacob Zuma hebben meegedeeld dat hij veilig is en onder huisarrest is geplaatst.

Oproep aan de media

In zijn speech richt de generaal zich ook tot verscheidene bevolkingsgroepen en roept hen op om kalm te blijven. 'Aan het volk: we roepen jullie op om kalm te blijven en onnodige bewegingen te beperken. Maar zij die tewerkgesteld zijn en zij die belangrijke zaken hebben in de stad vragen we om hun normale activiteiten voort te zetten zoals gewoonlijk. Onze wens is dat jullie van jullie rechten en vrijheden kunnen genieten', klinkt het onder meer.

'Aan de andere veiligheidsdiensten, we roepen jullie op om mee te werken in het belang van het land. Laat het duidelijk zijn dat wij beogen de menselijke dreigingen voor de veiligheid aan de pakken. Elke provocatie zal daarom onthaald worden met een gepaste reactie.' De mededeling eindigde met een oproep aan de media. 'We roepen jullie op om eerlijk en verantwoordelijk te berichten.' De staatszender ZBC zou volgens getuigen door het leger zijn overgenomen. In plaats van het dagelijkse journaal van 23 uur, waren er enkel videoclips te zien. 

Interne machtsstrijd

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag drie luide ontploffingen en geweerschoten gehoord.  Dinsdagavond kwam het tot een grote militaire aanwezigheid in het land, waar onder meer tanks op straat worden gemeld. Er staken geruchten de kop op dat het leger een staatsgreep wil plegen en president Robert Mugabe wil afzetten. Maandag uitte de Zimbabwaanse legerchef al dreigementen. Hij waarschuwde maandag op een persconferentie dat het leger bereid was om ‘tussenbeide te komen’ als de zuiveringen doorgingen van de aanhangers van Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa gold lange tijd als de ‘kroonprins’, maar werd vorige week door president Robert Mugabe afgezet als vicepresident. Hij is het land ontvlucht.

De Verenigde Staten hebben beslist om hun ambassade tijdelijk te sluiten. Ze raden hun burgers aan om zich in veiligheid te brengen. Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken roept landgenoten op tot waakzaamheid.