De Ketele en De Pauw heer en meester op de openingsavond van 77ste Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent
Foto: Marc Van Hecke

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw staan na de eerste dag aan de leiding in de 77e Zesdaagse van Gent. Met 77 punten gaan zij het duo Kneisky-Thomas (66 punten) voor.

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw bekenden meteen kleur op de openingsavond van de 77ste Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Heel overtuigend wonnen ze de ploegafvalling, traditioneel een nummer waarin men met open vizier ten strijde trekt. De Pauw, goed afgezet door De Ketele, nam vlot de maat van de Franse wereldkampioen Benjamin Thomas. Opvallend: de Australiërs Cameron Meyer en Callum Scotson mengden zich niet in de debatten. De Italiaan Elia Viviani, flitsender dan vorig jaar toen hij met Iljo Keisse reed, probeerde met zijn onervaren ploegmakker Michele Scartezzini de schade te beperken, maar kijkt toch al tegen een ruime achterstand aan. De Nederlanders Yoeri Havik en Wim Stroetinga misten de start niet.

“De ploegenafvalling is een prestigenummer. Daarin moet je meteen kleur bekennen”, stelde de bijzonder gretige De Ketele. “Punten pakken blijft belangrijk en dus nemen we elke kans wel zich aandient te baat om een bonus te verwerven.” Winst van De Ketele-De Pauw in de chronorit zette het goedgevulde Kuipke een tweede keer op stelten.

De eerste ploegkoers van deze zesdaagse werd gewonnen door de Nederlanders Yoeri Havik en Wim Stroetinga, die De Ketele-De Pauw en de jonge tandem Lindsay De Vylder-Robbe Ghys voorafging. De rest kregen draaien rond de oren. Aangezien twee niet zonder drie kan, won Moreno De Pauw ook nog de dernyreeks. De Ketele-De Pauw lieten kruimels voor de rest en wonnen ook de dernyreeks (De Pauw) en de chronorit over 500m.

Jonas Rickaert won de supersprint en de scratch, de ploegkoers over 30’ was een kolfje naar de hand van de Fransen Kneisky-Thomas, die wonnen met één ronde voorsprong.

De stand na de eerste dag

1. DE KETELE-DE PAUW 77 punten, 2. Kneisky-Thomas 66, 3. Havik-Stroetinga 54, 3. DE VYLDER-GHYS 48, op 1 ronde 5. Viviani-Scartezzini 37, 6. Stewart-Wood 29, 7. Meyer-Scotson 8, op 2 ronden 8. RICKAERT-Pieters 39, 9. Grasmann-Hester 9, op 3 ronden 10. VERGAERDE-Stöpler 9, op 4 ronden 11. Lampater-THIJSSEN 33, op 5 ronden 12. Marguet-Pijourlet 2.