Katholieke kerk pakt uit met christelijke identiteitskaart
Foto: BELGA

Iedere dopeling in de katholieke Kerk krijgt vanaf 1 januari 2018 een identiteitskaart van een christen, als herinnering aan het doopsel. Dat hebben de bisschoppen van België beslist, meldt het weekblad Kerk & leven.

De christelijke identiteitskaart is niet louter een instrument om te onthouden in welke parochie hij of zij het doopsel ontving ‘maar ook een uitgelezen kans voor gelovigen om meer uit te komen voor hun christelijke identiteit’, luidt het. ‘De kaart kadert in een hedendaagse Kerk’, verduidelijkt mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische bisschoppenconferentie.

Persoonlijk geheugensteuntje

De identiteitskaart is vooral een praktisch instrument om bepaalde gegevens bij te houden. Dat is nodig omdat vanaf 1 januari 2018 een nieuwe regeling van kracht gaat voor het inschrijven van het sacrament van het doopsel in het doopregister. Dat gebeurt niet langer in het parochieregister van de parochie waar hij of zij woont, maar van de parochie waar hij of zij gedoopt wordt, en enkel daar. Latere sacramenten worden er ook in genoteerd. De kaart bundelt die gegevens als persoonlijk geheugensteuntje.

Met de nieuwe regeling voegen de bisschoppen zich naar de gewijzigde realiteit inzake parochiebezoek. Christenen zijn vandaag veel mobieler dan voorheen. ‘Velen kiezen ervoor in een andere parochie naar de mis te gaan’, verduidelijkt Cosijns. De mosterd voor de kaart halen de bisschoppen in Doornik, waar al een Carnet de vie chrétienne bestaat.