Arrestaties prioriteit nummer één na rellen in Brussel
Foto: sudpresse

Brussels burgemeester Philippe Close heeft dinsdagnamiddag samengezeten met Michel Goovaerts, korpschef van de politie Brussel Hoofdstad Elsene, en de politievakbonden voor een evaluatie van de rellen op de Lemonnierlaan afgelopen zaterdag. Daar is beslist dat de focus deze week absoluut moet liggen op de arrestaties.

De Brusselse politie beseft dat de rellen van zaterdagavond nefast zijn voor het beeld van het korps en dat ze lessen moet trekken uit de rellen van zaterdagavond. De combinatie van een onverwachte escalatie van een voetbalfeest, opstootjes op verschillende locaties en het uitblijven van arrestaties doet uitschijnen dat de ordetroepen er voor spek en bonen bij stonden.

‘We zijn in snelheid gepakt’, zegt een leidinggevende figuur in het korps. De analyse van wat er precies fout is gelopen, is nog volop bezig.  Vandaag zaten korpsleiding en politiebonden samen. ‘Deze week zal de focus absoluut liggen op het uitvoeren van arrestaties. De eerste prioriteit wordt het oppakken van de daders’, vertelt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Philippe Close.

Uitstel geen afstel

Ine Van Wymersch van het Brussels parket benadrukte in De Standaard al dat de politie eerst dossiers wil opbouwen. ‘Als je mensen in de massa oppakt en je hebt onvoldoende elementen om hen te laten aanhouden of op korte termijn te dagvaarden, hebben ze helemaal het gevoel dat ze de dans ontspringen. We kiezen ervoor om een dossier op te bouwen, onder meer op basis van videobeelden. Als dat rond is, worden de relschoppers uit hun bed gelicht om voor de rechter te worden gebracht en te laten veroordelen. Uitstel is zeker geen afstel.’

Over mogelijke fouten die gemaakt werden tijdens het optreden van de politie bij de rellen werd maandagavond niet gecommuniceerd. Burgemeester Close stelde de afgelopen dagen dat de politie wel degelijk voorbereid was op de situatie en correct heeft gehandeld.

Bij de rellen raakten 22 politieagenten gewond. Maandag verbleef er nog één agent in het ziekenhuis, maar die mocht intussen naar huis. ‘Er is ondertussen geen enkele politieagent die nog in het ziekenhuis ligt en zo is iedereen veilig en wel terug thuis’, aldus Van Rampelbergh.