‘Tanks rollen hoofdstad Zimbabwe binnen’
Robert Mugabe, hier geflankeerd door zijn echtgenote Grace Foto: REUTERS

Tanks en militairen zouden dinsdag op weg zijn naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Toch blijft de toestand rustig. Dat bericht het persagentschap Reuters op basis van enkele ooggetuigen. De regering van president Robert Mugabe ontkent echter dat er sprake is van een staatsgreep.

Ook in de straten van de hoofdstad zouden al tanks te zien zijn, blijkt uit beelden op sociale media. Daardoor neemt de speculatie over een staatsgreep tegen de 93-jarige dictator Mugabe verder toe.

Er zijn ook berichten dat de toegang tot de staatszender ZBC zou zijn afgesloten en dat militairen het gebouw zijn binnengevallen.

Zanu PF, de partij van Mugabe, ontkent dat er iets aan de hand is. ‘Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen’, staat er in het Engels in de tweet.

Maandag waarschuwde generaal Constantine Chiwenga nog dat het leger in Zimbabwe tussenbeide zou komen, als er geen einde kwam aan de zuiveringsoperaties. Een week geleden werd de 75-jarige vicepresident Emmerson Mnangagwa, die lange tijd gold als opvolger van Mugabe, uit zijn functie ontslagen en uit de regerende partij Zanu-PF gezet. Grace Mugabe, de echtgenote van Robert, geldt nu als de gedoodverfde opvolger van haar man.