Brusselse rapper opgepakt na rellen in Brussel
Deze meubelwinkel aan de Lemonnierlaan werd zaterdagavond aanzienlijk beschadigd. Foto: Kristof Vadino

De Brusselse politie heeft dinsdagmiddag rapper Ben Benlabel opgepakt en overgedragen aan het Brusselse parket. Hij is na verhoor door de procureur vrijgelaten.

De Brusselse rapper Benlabel Ben had vrijdag op Facebook gepost: ‘Demain on vas tout cramé à Lemonnier maroc City gang!! Russie 2k18’. Het eerste deel is vrij te vertalen als: ‘Morgen steken we alles bij Lemonnier in de fik’.

‘Ik bedoelde het in de zin van we gaan de lont aan het vuur steken, de ambiance erin brengen’, zegt Benlabel aan La Capitale. Benlabel was ook aanwezig op de avond van het oproer. Hij filmde de vernielingen van straatmeubilair en plunderingen van winkels. ‘Het is triestig dat dit is uitgedraaid op een nachtmerrie. Ik was effectief ter plaatse toen de gemoederen verhit raakten. Ik ben naar huis gegaan.’

'D.J. (zijn echte naam) werd dinsdag van zijn vrijheid beroofd door de lokale politie en na verhoor ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. Nadat de procureur des konings betrokkene verhoord heeft, heeft de hij beslist om hem te dagvaarden op de zitting van 5 januari 2018. D.J. ontkent de feiten die hem ten laste worden gelegd', zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket.

Hij zal zich moeten verantwoorden voor twee inbreuken, als dader of mededader. Namelijk schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen. Als Benlabel schuldig bevonden wordt, riskeert de rapper maximaal twee jaar cel en een boete van 19.200 euro. 

Bij de rellen na de WK-kwalificatie van Marokko zijn 16 winkels beschadigd of geplunderd. Vijf van die handelszaken hebben zware schade opgelopen. Ook werden twee wagens in brand gestoken en zes andere beschadigd, meldt de Brusselse politie.