Frans-Polynesië krijgt drijvende stad

Een drijvende stad die de mensheid bevrijdt van politici. Dat is het opzet van het nieuwe project van het Seasteading Institute.

De Amerikaanse miljardair Peter Thiel, oprichter van Paypal, investeerde de voorbije jaren fors in het Seasteading Institute, een bedrijf dat de mogelijkheden voor een drijvende stad moet onderzoeken.

De eerste drijvende stad ter wereld zou er sneller dan verwacht kunnen komen. De regering van Frans-Polynesië tekende immers een overeenkomst met het bedrijf voor een proefproject in de Stille Oceaan in de buurt van het eiland Tahiti.

De eerste drijvende stad zal in internationale wateren drijven en dus is het de bedoeling van Thiel om er een autonome natie met eigen wetten van te maken. Volgens Joe Quirk, de projectleider van het Seasteading Institute, zitten hedendaagse overheden vast in de vorige eeuw.

‘Land zorgt voor een drang om het te controleren. Een drijvend eiland kan daar korte metten mee maken’, klinkt het in de New York Times.

Quirk zelf raakte geïntrigeerd door het idee van drijvende steden op het Burning Man-festival in Amerika. Het festival inspireerde hem tot de samenleving zonder beperkingen die hij wil zien bloeien op de offshore-steden.

Het proefproject zou bestaan uit een onderzoekscentrum en een energiecentrale. De bouw zou in 2019 beginnen en in de loop van 2020 afgerond worden. De geschatte kostprijs bedraagt 167 miljoen dollar.

In een interview liet Thiel eerder dit jaar nog optekenen dat hij niet verwachtte dat er voor 2050 drijvende steden zouden zijn.

Frans-Polynesië krijgt drijvende stad
Frans-Polynesië krijgt drijvende stad