Vijfde keer, goede keer voor Rode Duivels?

De Rode Duivels nemen het vanavond voor de vijfde keer op tegen Japan in een officiële interland. Ons land kon nog geen enkele keer winnen.

Hoewel de Rode Duivels op papier favoriet zijn, is het verre van zeker dat de Duivels vanavond Japan over de knie leggen. Bondscoach Roberto Martinez stuurt vanavond een experimenteel elftal de wei in en wil ook een ander tactisch systeem spelen.

Bovendien hebben de Belgen het altijd moeilijk tegen Japan. Van de vorige vier interlands tegen het land kon België er geen enkele winnen. Als de Rode Duivels vanavond zouden verliezen, zou het meteen de eerste nederlaag van het jaar zijn. De laatste nederlaag van de Rode Duivels was op 1 september 2016 tegen Spanje (0-2).

Troosteloze 0-0

De eerste interland tussen beide landen werd op 3 juni 1999 gespeeld in Tokio. De wedstrijd kaderde in de zogenaamde Kirin Cup, een internationaal toernooi georganiseerd door Japan. De Rode Duivels waren in voorbereiding op Euro 2000, waarvoor ze als gastland rechtstreeks gekwalificeerd waren. De wedstrijd eindigde op een troosteloze 0-0.

De omhaal van Wilmots

Drie jaar later troffen beide landen elkaar in de groepsfase van het WK in Japan en Zuid-Korea. De openingsmatch van het WK eindigde op 2-2. Marc Wilmots bracht de Belgen in Saitama met een prachtige omhaal op 0-1, maar Suzuki maakte amper twee minuten later de gelijkmaker. Japan kwam zelfs op voorsprong. Peter Van der Heyden bezorgde met een knappe lob de Belgen een verdiend gelijkspel.

De schande van de Tokio

Nadien was het 7 jaar wachten op een volgende ontmoeting. Op 31 mei 2009 stuurde Japan de Rode Duivels met een 4-0-pandoering opnieuw huiswaarts. Na het ontslag van René Vandereycken trok interim-bondscoach Franky Vercauteren met een ploeg vol jonkies naar de Kirin-cup.

Onder meer Alderweireld en Nainggolan debuteerden in de met 4-0 verloren wedstrijd voor de nationale ploeg. Het was een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van het Belgische voetbal.

Zelfs in Brussel lukt het niet

De laatste interland dateert van 4 jaar geleden. Ondanks het thuisvoordeel konden de Rode Duivels op 19 november opnieuw niet winnen. Honda en co deden de Rode Duivels veel pijn met korte combinaties. Japan trok aan het langste eind en won uiteindelijk met 2-3.