Noord-Koreaanse soldaat werd bij vlucht naar Zuid-Korea vijf keer geraakt
Een militair checkpoint tussen Noord-Korea en Zuid-Korea Foto: AFP

De Noord-Koreaanse soldaat die maandag naar Zuid-Korea overliep, is er erg aan toe. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap dinsdag, op gezag van de legertop in het land. De soldaat werd tijdens zijn vlucht geraakt door vijf kogels die Noord-Koreaanse soldaten op hem hadden afgevuurd.

Het is nog niet zeker of de soldaat zijn vluchtpoging zal overleven, verklaarde een dokter van het ziekenhuis waar hij is opgenomen.

De soldaat reed met een auto naar de gedemilitariseerde zone en stak dan de demarcatielijn over. Vier Noord-Koreaanse soldaten achtervolgden hem en namen hem onder vuur met pistolen en AK-47-aanvalsgeweren. Ze zouden veertig kogels op hem hebben afgevuurd, waarvan er vijf hem ook hebben geraakt. De man zelf was ongewapend.

De soldaat ‘zocht aanvankelijk dekking achter een gebouw aan de zuidkant van de JSA’, aldus het commando van de Verenigde Naties, dat de afkorting gebruikt voor de ‘Joint Security Area’, het enige deel van de gedemilitariseerde zone waar Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse soldaten oog in oog met elkaar staan.

De overloper werd overgebracht naar een lokaal ziekenhuis ten zuiden van Seoel. In het ziekenhuis onderging hij een operatie. Volgens een dokter van dat ziekenhuis verkeert de man in kritieke toestand en is het onduidelijk of hij het zal overleven. ‘We moeten de cruciale momenten in de komende tien dagen afwachten’, aldus de dokter.