Parijs beperkt aantal Airbnb-overnachtingen
Foto: AFP

In vier centrale districten van Parijs zullen verhuurders van Airbnb-appartementen hun huizen voortaan maar 120 nachten per jaar kunnen verhuren.

Met 350.000 aanbiedingen is Frankrijk de tweede grootste markt voor Airbnb, na de Verenigde Staten. Het heeft die positie grotendeels te danken aan Parijs, de meest bezochte stad ter wereld, waar ruim 65.000 kamers en woningen worden aangeboden op het alternatieve huurplatform.

In geen enkele stad ter wereld worden meer kamers en appartementen verhuurd via Airbnb dan in Parijs. Dat heeft natuurlijk ook zijn gevolgen voor het woningaanbod en de huurprijzen, die de hoogte inschieten.

Enkele maanden geleden besliste het stadsbestuur om de praktijken van Airbnb te structureren en binnen de perken te houden. Vanaf volgende maand moet iedereen die een kamer, appartement of huis wil aanbieden via Airbnb, moet vanaf december eerst via het stadhuis passeren om een registratienummer aan te vragen.

Dat moet het mogelijk maken om effectief te controleren welke woningen meer dan 120 dagen per jaar worden verhuurd (het maximum in Parijs) én om de toeristentaks te innen die traditionele hoteliers sinds 2015 ook moeten aanrekenen.

Airbnb laat vandaag weten dat het vanaf januari de limiet van 120 overnachtingen voor de vier districten ook zal integreren in haar boekingssysteem. Het gaat om appartementen in de vier belangrijkste districten van de stad met toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren, het Louvre, de Arc de Triomphe en Centre Pompidou.

Het is overigens niet uitgesloten dat op termijn de verhuurlimiet wordt doorgetrokken naar de rest van Parijs.