Kwelduivel van Facebook moet alleen doorgaan met rechtszaak
Max Schrems Foto: AFP

De Oostenrijkse activist Max Schrems mag wel degelijk Facebook aanklagen in zijn thuisland. Maar hij mag enkel zijn eigen zaak aankaarten, niet die van duizenden andere gebruikers die zich bij hem hadden aangesloten. Tot die conclusie komt de advocaat-generaal van het Europese hof van Justitie.

Schrems heeft het dit keer op de Europese tak van Facebook gemunt. Hij vindt dat zowel de bescherming van zijn gegevens als zijn privacy geschonden zijn. Facebook wou de klacht echter laten schorsen omdat Schrems geen ‘gebruiker’ is, maar optreedt namens zo’n 25.000 anderen.

De advocaat-generaal, van wie het advies in regel wordt opgevolgd, houdt nu het midden: Schrems mag Facebook aanklagen, maar heeft niet het recht om op te treden in naam van alle anderen die hem steunen. Want hij houdt hen namelijk via zijn Facebookpagina op de hoogte, en dat komt neer op professioneel gebruik, waarvoor andere regels gelden.

Vergoeding

Het plan van Schrems was om Facebook per persoon een vergoeding van 500 euro te laten betalen voor schending van de privacy. Hij wou zich daarvoor beroepen op de mensenrechten. Als hij uiteindelijk zijn slag thuishaalt, zal het bedrijf van Zuckerberg alleen aan hem moeten betalen. Wie ook een vergoeding wil, zou als consument zelf een zaak moeten aanspannen

Akkoord

Al jarenlang maakt Schrems het Facebook moeilijk. Zo kwam door zijn toedoen de zogenaamde ‘safe harbor’-regeling te vervallen. Sindsdien mogen bedrijven de gegevens van Europese gebruikers in principe niet zomaar meer op servers in de VS opslaan. Pas na lange onderhandelingen tussen europa en de VS werd een alternatief akkoord bereikt, met betere garanties voor de vertrouwelijkheid van de data.

De Oostenrijker heeft er ook voor gezorgd dat Facebook een functie introduceerde waarmee gebruikers in één keer al hun gegevens kunnen opvragen.