Delvoye vrijgesproken na ‘partijdige’ inspectie
Wim Delvoye (rechts) in het gezelschap van zijn advocaten Foto: DVH

Kunstenaar Wim Delvoye, die zich moest verantwoorden voor een reeks bouw- en milieuovertredingen in zijn kasteel in Melle, is door de Gentse correctionele rechtbank vrijgesproken. Bij de inspectiediensten was sprake van partijdigheid, waardoor het bewijsmateriaal tegen de kunstenaar niet geldig is.

‘De tunnelvisie van het Agentschap voor Natuur en Bos zorgde ervoor dat de pv’s niet beantwoordden aan de realiteit en niet als bewijs kunnen gelden’, oordeelde de rechtbank.

De 52-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken.

Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter.

Omdat het kasteel een beschermd monument is, ging het ook om inbreuken op het decreet ter bescherming van de monumenten en stads- en dorpsgezichten.

Delvoye vrijgesproken na ‘partijdige’ inspectie
Het kasteel van Delvoye in Melle Foto: Pol De Wilde - Corelio