Beleggen populairder dan sparen
De Rabobank maakt reclame voor beleggen. Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Belgen zijn nu eerder geneigd om geld te beleggen dan op een spaarrekening te zetten.

Van de honderd Belgen denken er 22 aan om geld dat ze over hebben te beleggen, tegenover 19 die het op de bank willen zetten. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van vermogensbeheerder Schroders. Die vroeg aan 22.000 beleggers uit dertig landen hoe ze volgend jaar hun geld denken te besteden. De Aziaten zijn de meest enthousiaste beleggers: voor een derde van de respondenten is de beurs de eerste prioriteit. In Europa is dat 20 procent.

Na beleggen en sparen is vastgoed de op twee na favoriete bestemming voor het geld van de Belgen. Vijftien procent noemt vastgoed, hetzij om in te wonen, hetzij als belegging, de voornaamste prioriteit. Luxe-uitgaven komen op de vierde plaats: 13 procent geeft hier prioriteit aan. Een pensioenregeling, hypotheekaflossing of het eigen bedrijf zijn de volgende favoriete geldbestemmingen, elk met 7 procent. Opmerkelijk is dat 3 procent eraan denkt om het geld contant thuis te bewaren. Vier procent wil schenkingen doen.

Wereldwijd hopen de beleggers dat de beurs 10,2 procent zal opbrengen. De Belgen denken aan 7,7 procent. Dat is onrealistisch hoog, oordeelt Schroders. De beurzen hebben de afgelopen dertig jaar gemiddeld 7,2 procent opgebracht.

Wim Nagler van Schroders Belgium & Luxembourg noemt de conclusies ‘niet verrassend’, omdat door de lage rente het rendement op spaargeld extreem gering is. Hij verwacht dat de instroom naar beleggingsfondsen wereldwijd een recordniveau zal bereiken.