Davos kiest dit keer voor vrouwen
IMF-directeur Christine Lagarde wordt één van de zeven co-voorzitters. Foto: AFP

Bij de zeven co-voorzitters van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos zit geen enkele man.

Voor elke bijeenkomst van de wereldelite in het Zwitserse Davos die het Wereld Economisch Forum organiseert, wordt aan enkele prominente gasten de rol van co-voorzitter toebedeeld. Zij vormen gezamenlijk het uithangbord van de bijeenkomst en worden geacht de besproken thema’s en getrokken conclusies uit te dragen.

Het Forum heeft deze week zeven vrouwen en nul mannen aangeduid als co-voorzitter van de bijeenkomst die in januari plaatsvindt. Het gaat niet om de minsten. De meest prominente co-chair is de Française Christine Lagarde, de algemeen directeur van het Internationaal Muntfonds (IMF) en al jaren een vertrouwd gezicht in Davos. Ook haar landgenote Isabelle Kocher neemt de rol van co-chair op zich. Zij is de ceo van energiereus Engie, die in ons land de kerncentrales van Doel en Tihange bezit. Een andere bedrijfsleidster in de groep is Ginni Rometty, de ceo van de Amerikaanse automatiseerder IBM. Vanuit de politiek wordt Erna Solberg afgevaardigd, die net begonnen is aan een volgende termijn als premier van Noorwegen. Ook het middenveld is vertegenwoordigd met vakbondsvrouw Sharan Burrow, de secretaris-generaal van koepelorganisatie International Trade Union Confederation. Fabiola Gianotti, de directeur-generaal van onderzoeksinstelling Cern vertegenwoordigt de wetenschap, en met de Indiase microkredietpionier Chetna Sinha van de Mann Deshi-stichting is er ook een co-chair uit de derde wereld.

Het thema dat in januari in Davos besproken zal worden, is de totstandkoming van ‘een gemeenschappelijke toekomst in een verdeelde wereld’. Volgens het Wereld Economisch Forum is de wereld nu verdeelder dan in het verleden, op economisch, sociaal en politiek niveau. De bijeenkomst zal proberen een antwoord te zoeken op de vraag wat de oorzaak daarvan is.

Het WEF geeft geen uitleg over de omstandigheid dat er geen enkele mannelijke co-voorzitter is aangeduid, wellicht omdat dat in het verleden ook niet gebeurde als er geen enkele vrouwelijke was.