‘Al ging het om zelfmoord, mijn biechtgeheim kon ik niet schenden’
Foto: Photo News

De Brugse priester Alexander Stroobandt (57) dreigt voor de strafrechter te moeten verschijnen omdat hij niemand verwittigde toen een kennis hem aan de telefoon vertelde dat hij ernstige zelfmoordplannen had. ‘Ik was gebonden door het biechtgeheim’, houdt de priester vol.

Het Brugse parket vraagt de raadkamer morgen om de priester door te verwijzen naar de strafrechter, wegens schuldig verzuim. Het onderzoek startte na een klacht van de weduwe van de man. Die ontdekte na zijn dood dat die kort voordien nog lang met de priester had gebeld en dat de twee sms’en hadden uitgewisseld. Het bewuste telefoontje dateert van oktober 2015. Nadien volgden nog verschillende sms’en.

‘Het was duidelijk dat het om serieuze plannen ging. Ik heb alles gedaan om hem ervan te overtuigen geen overhaaste beslissingen te nemen’, zegt priester Stroobandt. ‘Is het dan mijn fout dat die man uiteindelijk toch beslist om zich van het leven te beroven?’

Een tijdje na de dood van haar man begon weduwe Marleen Cordenier (55) zich vragen te stellen bij die laatste contacten tussen haar man en de priester. ‘Tony had hem gezegd dat hij bij ons thuis uit het leven wou stappen. Hij stuurde hem zelfs een bericht net voor hij het zou doen. De priester kende ons adres en heeft helemaal niets ondernomen. Toen ik de priester daarmee confronteerde, verwees naar zijn biecht­geheim’, vertelt de vrouw. Ze besliste het niet zo te laten en liet haar advocaat ­Patrick Martens een klacht indienen. De priester moet nu voor de raadkamer verschijnen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.