Nederlandse legerhelikopter vliegt tegen hoogspanningsmast
Foto: AFP

In Zoelmond, in de Nederlandse provincie Gelderland, is maandag een Apache-helikopter van het Nederlandse leger tegen een hoogspanningsmast gevlogen. Daardoor zaten in en rond Culemborg en omgeving duizenden huishoudens zonder stroom. Dat meldt de Veiligheidsregio Gelderland Zuid. Er vielen geen gewonden.

De Apache-helikopter raakte maandag bij Culemborg de bliksemafleiders boven de hoogspanningskabels, waardoor de bliksemdraden over de hoogspanningskabels kwamen te liggen, zegt een woordvoerster van netbeheerder Liander. Medewerkers van Liander hebben met de hulp van de brandweer de bliksemdraden weggehaald of weer vastgezet.

De helikoptervlucht maakte deel uit van een oefening op laagvliegen, waarbij de helikopterbemanning in de duisternis moet leren te opereren onder radardreiging en uit te wijken voor lucht- en grondgebonden dreigingen. De oefening zou tot en met vrijdag duren, maar het is niet bekend of de manoeuvres na het ongeluk nog doorgaan.

Vernielingen tijdens stroomstoring

Na het incident kon de bemanning het toestel veilig neerzetten in een weiland, waar het nog steeds staat. Technici bekijken dinsdag of de helikopter op eigen kracht verder kan vliegen.

Ondertussen hebben de woningen in en rond Culemborg opnieuw stroom. In de stad maakte de politie tijdens de stroomstoring nog melding van vernielingen. Er werden ruiten ingegooid en een voertuig in brand gestoken. De politie meldde op Twitter ook geruchten over diefstallen.

Nederlandse legerhelikopter vliegt tegen hoogspanningsmast
Foto: EPA-EFE