''s Nachts vinden hier races plaats'
Foto: BART DEWAELE

Op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek zijn vanavond een vijftigtal mensen samengekomen tijdens een wake voor Stephanie Verbraekel. De 28-jarige journaliste van De Standaard liet er dinsdagavond het leven nadat ze vlak bij haar woning door een auto was opgeschept.

Tijdens de wake werden geen speeches gehouden. Er was alleen stilte en rouw. Een kind bond een ballon rond een verkeersbord, op de hoek waar Stephanie werd aangereden. Een vrouw hing er een krantenpagina bij, met daarop een kleine selectie van Stephanie haar beste grafische werk, haar collages en illustraties.

Het enige wat de stilte doorbrak, tijdens het drie kwartier durende herdenkingsmoment, was het geluid van het verkeer. De avondspits trok door Brussel. Een vrachtwagen begon te toeteren omdat het naar zijn zin niet snel genoeg vooruit ging.

Autoraces

Steve, die al vijf jaar in de straat woont, vertelt hoe het verkeer onder bewoners al langer dan vandaag een belangrijk gespreksonderwerp is. ‘Overdag staat iedereen in de file aan te schuiven, maar ’s avonds en ’s nachts trekken veel auto’s stevig door. Dit is een lange, rechte straat. Omdat er ook een tram doorrijdt, zijn verkeersremmers niet mogelijk.’

‘Iedereen die hier woont, heeft wel al eens een ongeval meegemaakt’, zegt Thomas. ‘Ikzelf zag twee weken geleden nog een fietser aangereden worden door een auto. ’s Nachts vinden hier races plaats. Een kleine groep mensen probeert in zo weinig mogelijk tijd rond te rijden. Ik hoor hen hun tijden met elkaar vergelijken. Hopelijk grijpt de politie nu eindelijk in, en is de dood van Stephanie daardoor niet helemaal voor niets geweest.’