Van 12 tot en met 14 januari vindt in de Lotto Arena in Antwerpen het EuroHockey Indoor Championship voor mannen plaats, het tweejaarlijkse Europees kampioenschap zaalhockey. De ambitie van de Belgian Indoor Red Lions is volgens bondscoach Alexandre de Chaffoy om bij de eerste vier van acht deelnemende landenploegen te eindigen. België zit in een poule met Oostenrijk, Zwitserland en Rusland.

Zaalhockey wordt gespeeld op een kleiner veld en met minder spelers dan outdoor en de bal mag er niet de hoogte in gaan. Dat resulteert in een flitsender spelverloop, waarbij techniek en concentratie belangrijker zijn dan fysiek vermogen. Er komen dan ook veelal andere spelers voor de nationale ploeg in aanmerking dan bij outdoor hockey, ook omdat heel wat Red Lions door agendaproblemen vaak niet kunnen meedoen. Toch zijn er in de selectie telkens enkele Red Lions terug te vinden.

De Belgische Hockeybond ziet in de indoorvariant niet langer alleen een mogelijkheid om de technische kwaliteiten van (jeugd)spelers bij te schaven en om aan hockey te blijven doen tijdens de winter. “We willen er een volwaardige sport van maken, zoals dat ook in sommige andere landen het geval is”, zegt woordvoerder Denis Van Damme. “Het aantal spelers is dit jaar met vijftien procent gestegen en we kunnen de populariteit nog doen toenemen dankzij grote evenementen zoals dit EK.”

De Belgische nationale indoorploeg is nog maar zes jaar bezig en is nog niet zo gespecialiseerd als echte “zaalhockeylanden” zoals Duitsland en Oostenrijk. “Maar onze explosiviteit, aanvalslust en teamgeest zijn dan weer voordelen ten opzichte van die landen”, denkt bondscoach Alexandre de Chaffoy. “We zijn alvast benieuwd waar we zullen eindigen, we zijn nieuw op dit niveau.”