Het inademen van de lucht in Delhi komt overeen met het roken van 44 sigaretten per dag, zo zeggen experts. De premier van de stad, Arvind Kejriwal, vergelijkt de situatie met een ‘gaskamer’ en roept op tot snelle maatregelen.

Het vrachtverkeer werd intussen uit de stad geweerd. Scholen blijven dicht, bouwwerkzaamheden werden stilgelegd. Vanaf volgende week is er een beurtrol vastgelegd voor het autoverkeer, dat zou moeten helpen bij de bestrijding van de luchtvervuiling. De ene dag mogen de auto’s met even cijfers, de andere dag met oneven cijfers de stad binnen, kondigde minister van Verkeer Kailash Gahlot aan.

Maximum

De smog die de stad in een wurggreep houdt, is afkomstig van de vervuilende industrie en uitlaatgassen van miljoenen wagens. Maar ook rook door het afsteken van vuurwerk is een probleem. Dat er nauwelijks wind is, leidt ertoe dat de smog boven de stad blijft hangen.

De gemiddelde fijnstofconcentratie in de lucht van New Delhi bedraagt volgens Kejriwal in november 75 keer meer dan de maximumwaarden, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onschadelijk zijn voor de gezondheid.