UCI schiet in actie na nieuwe geruchten rond Cancellara en stelt ex-renner aan om motortjes uit koers te bannen
Foto: Photo News

De Franse oud-renner Jean-Christophe Péraud wordt manager van het team dat mechanische fraude in het wielrennen moet bestrijden. De UCI bevestigde zijn aanstelling vrijdag.

LEES OOK: UCI gaat overwinningen van Fabian Cancellara onderzoeken na nieuwe geruchten over motortje

De 40-jarige Péraud hing zijn fiets eind vorig jaar aan de haak. Hij kende zowel op de mountainbike (met olympisch zilver in 2008) als op de weg (tweede in de Tour 2014) successen.

De Fransman is een gediplomeerd ingenieur, heeft diploma’s in de chemie en natuurwetenschappen.

“Ik wilde graag binnen het wielrennen blijven, dus dit beantwoordt perfect aan mijn wensen”, zegt Péraud. “Ik beloof al de energie en expertise die ik als ingenieur en ex-renner heb, te investeren in deze nieuwe rol. De UCI heeft al doeltreffende regels betreft het materiaal en de strijd tegen technologische fraude, maar het kan nog beter. Dat wordt mijn taak.”

Technologische fraude in het wielrennen is opnieuw volop in het nieuws nadat de Amerikaanse ex-wielrenner Phil Gaimon in zijn biografie beschuldigingen uitte aan het adres van Fabian Cancellara. De Zwitser zou onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in 2010 hebben gewonnen dankzij een motortje in zijn fiets. De UCI beloofde de zaak te onderzoeken.