Voorzitster Catalaans parlement vrijgelaten op borg
Foto: REUTERS

De voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, heeft vrijdag de gevangenis mogen verlaten. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld. Forcadell kwam vrij nadat ze een dwangsom van 150.000 euro had betaald.

Het Spaanse hooggerechtshof had donderdagavond de voorlopige hechtenis van Forcadell wegens ‘rebellie’ bevolen, als gevolg van de goedkeuring van de onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement. De rechter oordeelde wel dat de parlementsvoorzitster voorlopig vrij kon komen als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt.

Forcadell bracht de nacht van donderdag op vrijdag in een cel in Madrid door. Maar vrijdagmorgen maakte ze het gevraagde bedrag van 150.000 euro over.

Donderdag moesten ook vijf andere leden van het Catalaanse parlement in Madrid voor de rechter verschijnen, maar zij werden meteen vrijgelaten. Vier van hen - Lluis Corominas, Lluis Gino, Anna Simo en Ramona Barrufet - moeten wel binnen de week een borgsom van 25.000 euro betalen. Joan Josep Nuet kreeg geen voorwaarden opgelegd.