Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore van ontucht beschuldigd
Foto: REUTERS

Roy Moore, de Republikeinse kandidaat-senator voor de staat Alabama, wordt ervan beschuldigd dat hij als 32-jarige ontucht pleegde met een meisje van veertien. Als het waar is, dan moet hij zich terugtrekken uit de race, vindt Trump.

De zeventigjarige Roy Moore is een opmerkelijk figuur. De voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof in de zuidelijke staat Alabama is een christelijke fundamentalist die vindt dat de tien geboden zwaarder doorwegen dan de Amerikaanse grondwet. Hij werd twee keer ontslagen bij dat Hooggerechtshof, onder meer omdat hij weigerde een monument voor de tien geboden uit het gerechtsgebouw te verwijderen.

Moore is ook een virulente tegenstander van abortus en zei ooit dat homoseksualiteit illegaal zou moeten zijn. Op 12 december is hij de kandidaat van de Republikeinse partij om in Washington de lege Senaatszetel van Jeff Sessions – die Trumps minister van Justitie werd – op te vullen voor de staat Alabama. Hij neemt het dan op tegen de Democraat Doug Jones.

Maar de ernstige beschuldigingen van ontucht met tienermeisjes, in The Washington Post, dreigen roet in het eten te gooien. Leigh Corfman vertelde aan die kwaliteitskrant dat ze in 1979 als veertienjarig meisje door Roy Moore, toen een 32-jarige assistent-procureur, in de rechtbank werd benaderd. Corfman was daar samen met haar moeder voor een hoorzitting over het hoederecht na de scheiding van haar ouders. Moore vroeg het meisje om haar nummer, belde haar kort nadien op en de twee spraken af. Moore nam de jonge tiener mee naar een plek in het bos, waar hij haar betastte en haar vroeg om bij hem hetzelfde te doen. Toen ze hem vroeg haar naar huis te brengen, deed Moore dat ook.

Moore: ‘Fake news’

The Washington Post sprak de voorbije weken met nog drie andere vrouwen met wie Roy Moore als dertiger contact zocht, terwijl zij zestien, zeventien en achttien waren. Maar dat ging niet verder dan kussen, en het was niet illegaal. Roy Moore voelt zich het slachtoffer van een politieke campagne, opgezet tegen hem door de krant en door de Democratische partij. Moore doet de beschuldiging van ontucht met minderjarige meisjes af als ‘fake news’.

De Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell zegt dat Moore zich uit de Senaatsrace moet terugtrekken, als het nieuws waar is. Een groep Republikeinse senatoren, en ook president Donald Trump, sluiten zich daarbij aan. Zelf denkt Moore nog niet aan opstappen. Voor de Republikeinse partij - die in de Republikeinse voorverkiezing Moores tegenstander had gesteund - is het ook te laat in de race om hem nu nog als kandidaat te vervangen. Wel zou de partij een derde kandidaat op het stembiljet kunnen zetten, maar dat dreigt de conservatieve stem te verdelen.

Er komen ook steunbetuigingen voor Moore. Onder meer de radicaal-rechtse nieuwswebsite Breibart News van Steve Bannon schaart zich achter de christelijke fundamentalist uit Alabama. Na zijn ontslag als ‘hoofdstrateeg’ van Donald Trump zou Bannon er veel plezier in scheppen om een ongeleid projectiel als Roy Moore naar de Senaat in Washington te helpen sturen.

‘Ook Maria was een tienermeisje’

Ook de druk bekeken en beluisterde conservatieve Fox-presentator Sean Hannity steunt Moore, omdat die volgens hem duidelijk wordt geviseerd door het ‘establishment’ dat hem niet lust. Hannity gelooft ook dat Moore en Leigh Corfman in de jaren zeventig seksueel contact hadden, met wederzijdse toestemming.

Een wel heel bijzondere reactie gaf Jim Zeigler, de revisor van de overheidsuitgaven van de staat Alabama, een conservatieve medestander van Moore. Zeigler vindt niet dat er iets aan de hand is met Moore, zo zei hij tegen de Washington Examiner, want ‘Jozef had ook een relatie met het tienermeisje Maria’.