Waarom Finnair voortaan zijn passagiers weegt

Luchtvaartmaatschappij Finnair is sinds kort gestart met het wegen van zijn passagiers, vlak voor ze het vliegtuig opstappen. ‘We willen het gewicht van onze passagiers beter kunnen inschatten.’

De vliegtuigmaatschappij Finnair vraagt haar passagiers in thuisstad Helsinki om even op de weegschaal te gaan staan voor het instappen. Vrijwillig weliswaar, wie het niet ziet zitten, mag de vraag vriendelijk negeren.

Met het experiment wil Finnair het totale gewicht van het vliegtuig correcter inschatten, om op die manier te bepalen hoeveel brandstof er nodig is. Hoe zwaarder het vliegtuig, hoe meer er getankt moet worden, hoe duurder het tripje. ‘Het gewicht van onze reizigers is het enige cijfer dat wij niet kennen. We weten wat de bagage weegt, wat het vliegtuig weegt, maar niet wat de passagiers wegen’, klinkt het.

Tot nu toe baseerde de luchtvaartmaatschappij zich het gemiddelde gewicht voor Europeanen dat werd bepaald door het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA), maar die cijfers zijn al acht jaar oud.

Het gemiddelde van 84,6 kilogram voor mannen, 66,5 kilogram voor vrouwen en 30,7 kilogram voor kinderen onder de twaalf jaar, blijkt niet accuraat meer te zijn. Daarom wil Finnair nu zelf data vergaren door in totaal 2.000 passagiers op de weegschaal te krijgen.