Waarom foodtrucks duurder worden
Foto: istock

De prijs van de hapjes aan de foodtruck gaat stijgen. De uitbaters zullen voortaan een hogere btw moeten aanrekenen. Horeca Vlaanderen is tevreden. Het creëert een eerlijk speelveld, stelt Danny Van Assche.

De voorwaarden voor het gunstige btw-tarief voor mobiele eetkramen zoals foodtrucks, maar ook strandbars worden verstrengd. Dat blijkt uit een recente omzendbrief van minister Johan Van Overveldt, meldt zakenkrant De Tijd. Deze omzendbrief verduidelijkt het gebruik van de witte kassa, maar de minister heeft de brief ook aangegrepen om klare wijn te schenken over de btw-tarieven voor raamverkoop van voeding. Dat wordt door de spreekbuis van de horecasector in Vlaanderen op applaus onthaald. Woordvoerder Danny Van Assche heeft het liever over verduidelijkingen van de btw-regels dan over een verstrenging.

Tot nu toe rekenen de uitbaters van mobiele eetkramen slechts 6 procent btw aan op de hapjes die ze verkopen. Terwijl het btw-tarief voor restaurants, cafés en tavernes, maar ook voor koks aan huis en traiteurs 12 procent bedraagt.

Nadeel

Volgens Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen leidde dit in de praktijk tot een concurrentienadeel voor de klassieke horeca. Omdat heel wat foodtrucks met hun aanbod van bereide maaltijden meer weg hadden van een restaurant dan van klassiek frietkraam waar je louter een pak friet of een curryworst afhaalt.

Minister Van Overveldt heeft nu besloten om de knip te zetten in deze voorwaarden. Wie zich niet louter beperkt tot standaardbereidingen; bestek aanbiedt; een stoel of tafel zet of zelfs achtergrondmuziek laat horen, moet voortaan net als alle andere horecazaken 12 procent btw aanrekenen. Het argument van de minister is de concurrentievervalsing tussen de klassieke horeca en de foodtrucks uit de wereld te helpen.

De voorbije maanden klaagde de klassieke horeca dit aan. De opkomst van foodtruckfestivals was onder meer een doorn in het oog, stelt Danny Van Assche. ‘Omdat bij deze initiatieven er alles aan werd gedaan om de bezoekers in restaurantsfeer te brengen’.

Gevolg van de btw-aanpassing is ook dat foodtrucks die een grote omzet draiaen uit bereide voeding ook een witte kassa zullen moeten installeren.

Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen zelf verwacht dat het nogal zal meevallen met de prijsverhogingen. Omdat naar zijn aanvoelen de meest foodtrucks zich beperken tot meeneemgerechten. Zodat ze mogen blijven verkopen aan 6 procent btw.