Van der Poel start zondag andermaal als topfavoriet maar zaterdag wacht een open strijd in het veld
Mathieu van der Poel werd dinsdag nog verkozen tot “Flandrien van het veld” Foto: Photo News

Mathieu van der Poel start zondag in Gavere andermaal als topfavoriet maar zaterdag in Niel wacht nog eens een klassieke, open strijd in het veld.

Morgen/zaterdag staat in Niel de 55e editie van de Jaarmarktcross van Niel op het programma. Door de afwezigheid van wereldkampioen Wout van Aert en de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar start titelverdediger Toon Aerts als een van dé favorieten.

Van der Poel start zondag andermaal als topfavoriet maar zaterdag wacht een open strijd in het veld
Foto: BELGA

Aerts haalde het vorig jaar in Niel voor Kevin Pauwels en de Nederlander Corné van Kessel. “Ik won er toen mijn eerste cross als Europees kampioen. Dat schept wel een band”, zegt Aerts, die zijn Europese trui kwijtspeelde aan Van der Poel. “Ik werd dit jaar al twee keer tweede achter Mathieu van der Poel en één keer achter Wout van Aert. Zonder hen had ik nu dus al drie zeges op zak”, gaat hij verder. “Niel biedt mij een mooie kans om toch die overwinning te pakken, al is de concurrentie groot. Laurens Sweeck wordt zeker een te duchten klant en ook voor David van der Poel wordt het opletten.”

Voor deze editie grijpen de organisatoren terug naar het vroegere parcours. Dat wil zeggen dat een pak van de afstand over weidegrond loopt. “Niel is één van de oerklassiekers van het veldrijden. Dat willen we terug in ere herstellen”, zegt Erwin Vervecken van Golazo Sports. “We willen opnieuw een echte weidecross zoals in de tijd van Roger De Vlaeminck en Roland Liboton. Zo’n parcours hoort gewoon thuis in de winter. Het is al een tijdje geleden dat we nog renners door een wei hebben zien lopen. Maar als de aangekondigde regen aanhoudt, dan wordt het zaterdag ploeteren van start tot finish.

Bij de dames kan Sanne Cant opnieuw een streepje achter haar naam zetten en zo voor de vijfde opeenvolgende keer winnen in Niel. Zij krijgt alvast tegenstand uit de hoek van Ellen Van Loy en de Britse Nikki Brammeier.

Mathieu van der Poel start zondag andermaal als topfavoriet

Met de veldrit in Gavere staat zondag de vijfde manche van de Superprestige op de agenda. Mathieu van der Poel zegevierde al in Gieten, Zonhoven en Ruddervoorde en geldt opnieuw als de te kloppen man. Aan Wout van Aert, die de SP in Boom won, en de anderen om de Europese en Nederlandse kampioen in de schaduw van kasteel Grenier een hak te zetten. Van der Poel en Van Aert totaliseren na vier manches 57 punten, zes meer dan Lars van der Haar. Na Gavere volgen nog Diegem (30/12), Hoogstraten (11/2) en Middelkerke (17/2).

Van der Poel start zondag andermaal als topfavoriet maar zaterdag wacht een open strijd in het veld
Foto: Photo News

Vorig jaar ging Mathieu van der Poel met de zege lopen in het militaire domein van Gavere. Hij had toen ruim een minuut voorsprong op Van Aert. De wereldkampioen liet het EK, waar Van der Poel zondag andermaal won, passeren en koos voor een stage in Italië.

De veldrit in Gavere is nog een cross uit de oude doos. Na de start in de lange dreef volgt een uur beuken in het veld met stukken bergop- en bergaf. Enkel de grote motoren komen er naar boven.

Bij de dames voert de Nederlandse Maud Kaptheijns de stand aan van de Superprestige met het maximum van 60 punten. Dat zijn er negen meer dan Sanne Cant. De wereldkampioene gaat voor een vijfde opeenvolgende zege in Gavere.