KAART

Hoeveel ereloonsupplementen betaalt u in uw ziekenhuis?

10 november 2017

De supplementen die patiënten moeten betalen bij opname in een eenpersoonskamer nemen hand over hand toe, blijkt uit een analyse van het socialistisch ziekenfonds.

De kamer- en ereloonsupplementen in ziekenhuizen zijn al langer een doorn in het oog. Ziekenhuizen rekenen erop om hun activiteiten te financieren en gaan ervan uit dat patiënten die een speciale kamer vragen, bemiddeld genoeg zijn om ook de bijhorende factuur te betalen. Bovenop het afgesproken ereloon rekenen ze nog eens een extra bedrag dat hoog kan oplopen.

De overheid heeft de voorbije jaren al een aantal deuren gesloten. Zo zijn de supplementen in twee- en meerpersoonskamers in 2013 volledig afgeschaft. maar dat heeft nu wel tot gevolg dat ziekenhuizen de supplementen om eenpersoonskamers, waar die nog wel mogelijk zijn, verder opdrijven.

Lees verder onder de interactieve kaart.

Een patiënt betaalt nu gemiddeld 1.690 euro voor een verblijf in een eenpersoonskamer, dat is zeven maal zoveel als in een twee- of meerpersoonskamer. In een eenpersoonskamer bestaat de factuur nu al voor tweederde uit ereloonsupplementen, berekende de Socialistische Mutualiteiten uit de analyse van 551.926 ziekenhuisfacturen uit 2016.

Bovendien laten meer en meer ziekenhuizen het maximum van 100 procent aan ereloonsupplementen, dat vaak een beperking is in hospitalisatieverzekeringen, los. Vorig jaar hielden nog slechts negen ziekenhuizen in Vlaanderen zich daaraan. In Vlaanderen stijgt het gemiddelde ereloonsupplement van 105 procent in 2012 naar 114 procent in 2016, waarbij vooral Antwerpen en Vlaams-Brabant duur uitvallen. In Wallonië is de stijging nog sterker, van 148 procent naar 173 procent. Brussel spant al jarenlang de kroon. Men blijft er werken met ereloonsupplementen van meer dan 200 procent. Een patiënt betaalt er dus een driedubbel ereloon in een eenpersoonskamer.