Ook voetbalclub Anderlecht en de Belgische voetbalbond duiken vandaag op in de beruchte “Paradise Papers”. Ze krijgen van de gokgroep Betway sponsorgeld waarvan niemand weet of het zuiver is, weet De Tijd.

De Paradise Papers zijn onthullingen van onderzoeksjournalisten over belastingontwijking, waaraan ook Le Soir, Knack en De Tijd meewerkten. Het is een internationaal onderzoek dat schimmige constructies in belastingparadijzen blootlegt. De Tijd onthult vandaag dat nu ook voetbalclub Anderlecht en de Belgische voetbalbond een link hebben met die praktijken. Via hun gezamenlijke sponsor Betway.

Betway, een organisator van sportweddenschappen, is sinds ruim een jaar sponsor van Anderlecht en via de Beker van België ook van de KBVB. In het kader van de Paradise Papers ontdekte De Tijd dat er grote vragen kunnen worden gesteld bij de werkwijze van Betway.

Het adres van het hoofdkantoor blijkt een klein huis in Malta met alleen een naamplaatje en postbus, zo leerde het onderzoek. Voor het sponsorgeld in het Belgisch voetbal wordt geïnvesteerd, wordt het doorgesluisd vanuit een postbusadres op de Britse Maagdeneilanden. Daarnaast blijken de toplui van Betway wiens namen online te vinden zijn, in belastingparadijzen te wonen én zou een consultant van het bedrijf in Malta banden hebben met de Italiaanse maffia.

“Het is niet aan ons om Kansspelcommissie in vraag te stellen”

Het casino van Brussel is in België de officiële uitbater van alle gokspelen op de website betway.be. Wie daar achter schuilt is echter niet geweten. “Online is er bijna niets over terug te vinden”, vertelt journalist Lars Bové aan Sporza.

In een reactie aan de krant zegt Anderlechtwoordvoerder David Steegen niet op de hoogte te zijn van die constructie. “RSCA bekijkt of het (Betway, red) een geldige licentie voor online weddenschappen heeft in België. Dat is het geval”, legt hij uit. “RSCA trekt na of het bedrijf de nodige goedkeuringen heeft om te opereren. Betway heeft een exploitatievergunning in België. Betway is altijd erg transparant geweest en houdt eraan de wet te eerbiedigen. We zijn op de hoogte van de vestigingsplaats van de hoofdzetel, maar onze samenwerking betreft de sportweddenschappen waarvoor ze een Belgische licentie van de kansspelcommissie hebben, zoals iedereen kan nagaan op de website van de Kansspelcommissie. In België bepaalt die licentie het kader waarbinnen kan worden gewerkt. We richten ons logischerwijs daarop.”

Ook bij de KBVB wijst men door naar de Kansspelcommissie. “Betway heeft een officiële licentie voor sportweddenschappen gekregen van de Kansspelcommissie. Het is niet aan ons om hun betrouwbaarheid in vraag te stellen”, luidt het in een gezamenlijke reactie van de KBVB en Pro League. “Het is niet aan ons om te oordelen, dat doen de bevoegde instanties zoals de Kansspelcommissie”, onderstreept KBVB-woordvoerder Pierre Cornez tegenover Belga. “Zij beoordelen of het al dan niet wettelijk is dat die sites een licentie krijgen.”

Die kansspelcommissie kent echter enkel de namen van de firma’s in Malta. “Die hebben ze opgegeven in hun dossier. Maar we weten niet wie daar allemaal achter schuilgaat.”

Witwassen?

Het hoofdkantoor blijkt in realiteit een klein huisje te zijn, met enkel een naamplaatje en een postbus. Terwijl er meer dan 1.000 werknemers zouden werken bij de Betway Group...

“Vlak voor het sponsorgeld van die schermconstructie in Malta naar onze voetbalwereld stroomt, wordt het doorgesluisd vanuit een postbusadres op de Britse Maagdeneilanden. Hier in België wist niemand dat”, aldus Bové. “De Britse Maagdeneilanden zijn niet alleen handig als belastingparadijs, waar je nul procent belastingen betaalt. Ze zijn ook handig voor schermconstructies omdat je niet kan achterhalen wie er achter de plaatselijke vennootschappen schuilgaat en al zeker niet welke gelden er in omgaan.”

“We weten niet of er hier sprake is van witwassen, maar het risico is wel groot. Bovendien geef je het bedrijf door die grote aanwezigheid in onze stadions wel geloofwaardigheid. Je doet uitschijnen dat het een betrouwbare partner is, maar eigenlijk weten we dat dus helemaal niet.”

Vandaag kan Betway reclame maken in het voetbalstadion van Anderlecht en tijdens de Beker van België-matchen. RSCA zou daarvoor 200.000 euro per seizoen krijgen. “Bij de Britse club West Ham United is Betway zelfs hoofdsponsor en betaalde het ruim 22 miljoen euro voor drie seizoenen. Geld dat via Malta naar de Britse Maagdeneilanden leidt en daar duister wordt.”