‘Onafhankelijkheids­verklaring was vooral symbolisch’
Carme Forcadell Foto: REUTERS
Carme Forcadell, de voorzitster van het Catalaanse parlement, blijft op vrije voeten, mits ze een borgtocht van 150.000 euro betaalt.

Carme Forcadell, de voorzitster van het Catalaanse parlement, werd donderdag, net als vijf andere leden van dat parlement, gehoord door het Spaanse Hooggerechtshof. Ze worden beschuldigd van onder meer ambtsmisbruik, opruiing en rebellie, omdat ze op 27 oktober het Catalaanse parlement hebben laten stemmen over onafhankelijkheid. Dat is in strijd met de Spaanse grondwet.

Donderdagavond liet de rechter Forcadell in voorhechtenis nemen, zoals het openbaar ministerie gevraagd had, maar ze kan vrijkomen als ze een borgtocht van 150.000 euro betaalt. Vier gedeputeerden – Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó en Ramona Barrufet – blijven op vrije voeten en krijgen zeven dagen  om een borg van 25.000 euro te betalen. Joan Josep Nuet die tegen de onafhankelijkheid stemde, wordt onvoorwaardelijk vrijgelaten.

Volle medewerking
Forcadell had er alles aan gedaan om vrij te blijven, vernamen Spaanse media van bronnen die de zitting bijwoonden. Ze verleende haar volle medewerking aan het onderzoek.  En ze antwoordde ook op de vragen van de rechtbank en het openbaar ministerie, en niet alleen op die van haar eigen advocaten, wat de al in de cel zittende Catalaanse ex-ministers vorige week wel deden. Ze verklaarde ook dat ze de inwerkingstelling van artikel 155 van de Spaanse grondwet aanvaardde, waardoor de bevoegdheden van haar parlement werden ingeperkt en de regering werd afgezet.

Maar het meest opmerkelijke was dat Forcadell ook verklaarde dat de stemming over de onafhankelijkheid op 27 oktober in het Catalaanse parlement ‘vooral symbolisch’ was, omdat ze geen enkel juridisch gevolg had. Twee van haar collega’s legden gelijkaardige verklaringen af. Toch ontbond ze op maandag 30 oktober zelf het parlement. Daarmee volgen de parlementsleden een andere defensielijn dan de ex-ministers vorige week. Op die manier hoopten ze wellicht  te voorkomen dat het openbaar ministerie ook voor hen celstraffen eist wegens ‘rebellie’. Tevergeefs. Een andere rechtbank verwierp inmiddels het beroep dat Oriol Junqueras, de ex-vicepresident, en zeven andere ministers van de Catalaanse regering hadden aangetekend tegen hun voorlopige hechtenis. Zij blijven dus in de cel, maar kunnen nog opnieuw beroep aantekenen.