De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker roept Europa op om zich uit te spreken tegen het separatisme. Hij doet dit naar aanleiding van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië, dat zich wil afscheuren van Madrid.

‘Nationalisme is een vergif dat Europa ervan weerhoudt te kunnen samenwerken’, zei Juncker tijdens een speech aan de Spaanse universiteit van Salamanca. ‘We kunnen niet gewoon toekijken, we moeten iets doen. Ik zeg “nee” tegen elke vorm van separatisme dat Europa zwakker maakt.’ Juncker ontving een eredoctoraat aan de universiteit voor zijn inzet voor Europa.

De Spaanse premier Mariano Rajoy was ook in Salamanca voor de uitreiking van de prijs, en bedankte Juncker voor zijn steun ‘in deze moeilijke tijden’. ‘Juncker heeft de Spaanse overheid gesteund en respect getoond voor onze grondwet en ons rechtssysteem’, zei Rajoy aan de studenten.

Spaanse crisis

De Spaanse crisis begon toen Catalonië, onder leiding van de nu afgezette minister-president Carles Puigdemont, eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep van Spanje. Madrid reageerde meteen en klaagde de betrokken politici aan voor rebellie, opruiing en slecht gebruik van belastinggeld.

Puigdemont is momenteel in Brussel, waar hij vrij is onder voorwaarden nadat het Spaanse hooggerechtshof een internationaal aanhoudingsbevel had uitgevaardigd voor hem en vijf ministers die naar België waren gereisd.