Saudi-Arabië roept zijn burgers op Libanon te verlaten
Foto: AFP

Saudi-Arabië waarschuwt zijn inwoners om niet naar Libanon te reizen. Alle Saudi’s die daar verblijven moeten het land zo snel mogelijk verlaten, klinkt het.

De oproep volgt op de spanning die de voorbije dagen tussen de twee landen zijn toegenomen.

De Libanese premier Saad Hariri had afgelopen weekend vanuit Saudi-Arabië onverwacht zijn ontslag aangekondigd. Hij hekelde de toenemende invloed van Iran in ­Libanon, via de machtige sjiitische Hezbollah-beweging, die deel uitmaakt van Hariri’s regering.

Het ontslag van Hariri toont aan dat de rivaliteit tussen Saudi-Arabië en Iran nu ook in Libanon weer naar een kookpunt dreigt te gaan. Saudi-Arabië beschouwt Iran, de beschermheer van Hezbollah, als aartsrivaal in de regio.

In Libanon is er een fragiel politiek evenwicht tussen de vele verschillende religieuze strekkingen. De bezorgdheid is groot dat op elk moment een nieuw conflict kan uitbreken.

Saudi-Arabië had tijdens het weekend tientallen prinsen en andere toonaangevende figuren laten oppakken. Waarnemers zien daarin een poging van kroonprins Mohammed bin Salman om zijn macht te consolideren.