Noorwegen moet peperdure gevechtsvliegtuigen onder tenten parkeren
Foto: REUTERS

Noorwegen heeft voor miljarden euro aan hoogtechnologische gevechtsvliegtuigen gekocht. Ze moeten voorlopig wel in tenten worden ondergebracht.

Noorwegen heeft de grootste militaire investering ooit achter de rug: het land kocht maar liefst 52 nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35. De 52 toestellen moeten tegen 2025 geleverd worden, maar deze week kwamen de eerste drie toestellen al aan. ’De toekomst is geland’, zei de minister van Defensie.

Maar er is een probleem: de geplande hangars voor de Amerikaanse toestellen van het type F-35 zijn pas in 2020 klaar. ‘Er is enorm veel misgelopen met de planning’, verklaarde defensie-expert Ståle Ulriksen in de krant Adresseavisen. ’We weten al jaren dat die vliegtuigen komen. Ik ben gewoon geschokt’, zei hij.

Een woordvoerder van de luchtmacht bevestigde aan het persbureau NTB dat voorlopig tenten uit kunststof gebruikt zullen worden. Tegen dat de hangars zullen opgeleverd zijn, zullen al minstens 22 van de 52 bestelde vliegtuigen geleverd zijn.