Sopraan zingt hoogste noot ooit
Sopraan Audrey Luna in de opera The exterminating angel. Foto: The Metropolitan Opera

De sopraan Audrey Luna heeft in The Metropolitan Opera in New York voor de eerste keer in 137 jaar de hoge A laten klinken. Een indrukwekkende prestatie.

Het duurt slechts een fractie van een seconde. Maar de noot die Audrey Luna haalt in de opera The exterminating angel van Thomas Adès is zo hoog dat ze in de geschiedenis van de Metropolitan Opera nog nooit is gezongen.

Archivarissen van de opera in New York hebben nochtans geen precedenten gevonden. Het fragment kan u beluisteren op de website vanThe New York Times.

Thomas Adès heeft de noot zelfs twee keer in zijn compositie opgenomen. ‘De noot, het toonbereik, is een metafoor voor de mogelijkheid om deze psychologische en onzichtbare grenzen die rond hen zijn opgebouwd te overstijgen’, zegt Adès aan The New York Times.

Ook in eerdere werken dwingt hij de stembanden tot extremen. In 1990 liet hij een van zijn eerste werken eindigen op een G mol. Voor een sopraan gaat het hoogste bereik normaal gezien tot de hoge C. D's en E’s zijn nog niet ongewoon. Maar vanaf F wordt het moeilijker.