Alles beter dan '(486958) 2014 MU69'
Conceptueel beeld van de New Horizons die MU69 passeert. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI/Carlos Hernandez

New Horizons, het ruimtetuig dat in 2015 Pluto van nabij observeerde, is nu op weg naar ‘(486958) 2014 MU69’. Omdat dat niet zo goed bekt, vraagt het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa uw hulp om een nieuwe naam te vinden voor het object.

Op nieuwjaarsdag 2019 zou New Horizons ‘(486958) 2014 MU69’, MU69 voor de vrienden, moeten passeren. Het object bevindt zich op zo’n 6,5 miljard kilometer van onze aarde verwijderd in de Kuipergordel. Dat is een gordel van miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten, voorbij de baan van Neptunus, de achtste planeet van ons zonnestelsel. Het gaat daarom de ‘verste missie naar een planeetachtige ooit’, aldus Nasa. Voorlopig is het nog onduidelijk of MU69 één enkele massa is, een paar of een serie van objecten.

Om het lange wachten tot 2019 wat te verzachten, vraagt Nasa nu de hulp van het publiek om een nieuwe informele naam te bedenken voor MU69. ‘We zijn blij dat het publiek ons zal helpen om een bijnaam te vinden voor ons doel, die de opwinding, het ontzag en de inspiratie vat bij het ontdekken van dit nieuwe ruimteobject’, aldus Alan Stern, hoofdonderzoeker bij de New Horizons-missie.

Tijdelijke informele naam

‘Veel objecten uit de Kuipergordel kregen eerst informele namen voor we ze een officiële naam gaven’, legt Mark Showalter, lid van het wetenschappelijk team van New Horizons, uit. ‘Nadat New Horizons langs MU69 is gevlogen en we meer te weten zijn gekomen over deze intrigerende wereld, zullen we het object benoemen. Tot die tijd zijn we blij om iedereen te betrekken bij onze missie.’

Wie zelf een toepasselijke naam heeft voor de brok ijs of wil stemmen voor een bepaalde favoriet, kan tot 1 december terecht op de website van New Horizons.

New Horizons schreef in op 14 julli 2015 geschiedenis door als eerste langs Pluto te scheren. Nooit eerder werd een ruimtetuig naar de ‘liefdesplaneet’ gestuurd om opnames te maken. Dat leverde ongeziene beelden op.