Belastingparadijs België lokt 20 miljard
België berooft via fiscale voordeeltjes andere landen van belastinginkomsten, schrijft econoom Gabriël Zucman.

Dankzij zijn fiscaal vriendelijke klimaat onttrekt België ongeveer 20,2 miljard euro bedrijfswinsten aan andere lidstaten. Die winsten worden naar ons land verschoven omdat ze hier minder zwaar belast worden. Opbrengst voor de staatskas: 2,3 miljard euro, of 17 procent van alle betaalde winstbelastingen. Dat schrijft Gabriël Zucman in een onderzoek dat op zijn website is gepubliceerd. 
Zucman, een Fransman die verbonden is aan de universiteit van Berkeley in Californië, rangschikt ons land dan ook zonder aarzelen bij de Europese belastingparadijzen. Daarvan zijn er zes. Behalve België zijn dat Luxemburg, Nederland, Ierland, Malta en Cyprus. In dat groepje trekt Ierland de meeste verschoven bedrijfswinsten naar zich toe: 117 miljard euro. Nederland is goed voor 95 miljard, Luxemburg voor 59 miljard. 

‘Winnaars’ van de belastingontwijking
Zucman onderzoekt in zijn studie op basis van macro-economische cijfers welke landen de ‘winnaars’ zijn van de belastingontwijking door multinationals, en welke de ‘verliezers’. De inzet van de wedstrijd is gigantisch: multinationals verschuiven bijna de helft van hun buitenlandse winsten naar fiscaal vriendelijke landen. Bij Amerikaanse bedrijven gaat het zelfs om bijna twee derde. Het komt wereldwijd neer op 627 miljard euro. In de EU gaat daardoor 20 procent van de potentiële inkomsten verloren. Van de EU-lidstaten is Duitsland de grootste verliezer. Het land loopt maar liefst een derde van de potentiële bedrijfsbelastingen mis doordat winst naar elders wordt verschoven. Opmerkelijk: het grootste deel van het Duitse verlies komt door verschuivingen binnen de EU. 

Multinationals
De kampioenen van de winstverschuiving zijn grote Amerikaanse multinationals. Alphabet, het moederbedrijf van Google, boekte in 2015 een winst van 15,5 miljard dollar in Bermuda, dat een winstbelasting van 0 procent heft. Ook Nike, dat deze week ter sprake kwam in de Paradise Papers-onthullingen, houdt zo een groot deel van zijn winsten verborgen. Het probleem is volgens Zucman dat die winsten niet zichtbaar zijn in internationale databases met bedrijfsboekhoudingen, maar alleen tevoorschijn komen via macro-economische analyses. 

Zucman klaagt aan dat belastinginspecties relatief weinig moeite doen om winsten die naar fiscale paradijzen verschoven zijn, alsnog te belasten. ‘Landen met hoge belastingen stelen elkaars inkomsten, en laten de belastingparadijzen ongemoeid’, schrijft Zucman. Gisteren bleek dat een Belgische wet om de lijst van belastingparadijzen uit te breiden, al anderhalf jaar dode letter is.