‘Vijftigtal Londense banken overweegt verhuis naar Europese vasteland’
De City, het financiële centrum van Londen. Foto: AFP

Zo’n 50 banken hebben sinds de Brexit al contact opgenomen met de Europese Centrale Bank (ECB), over een mogelijke verhuis van activiteiten van Londen naar de eurozone. Dat maakte de ECB dinsdag zelf bekend. Banken die hun diensten in de Europese Unie willen aanbieden, moeten daar ook een onafhankelijk filiaal hebben.

‘Sommigen hebben ons verschillende malen gecontacteerd om hun verhuisplannen te bespreken’, aldus Daniele Nouy, die binnen de ECB verantwoordelijk is voor de supervisie van banken. Zo’n 20 instellingen hebben al een licentie voor de eurozone aangevraagd, klinkt het.

Volgens het Europese recht moet een bank die diensten in de EU wil aanbieden, zoals depositorekeningen of kredieten, een onafhankelijk filiaal in de Europese Unie hebben. Zolang Groot-Brittannië deel uitmaakt van de Unie, is er geen probleem, maar met de Brexit zouden heel wat banken zich moeten herorganiseren.

Onder meer Brussel is kandidaat om financiële activiteiten te huisvesten, net als Parijs, Frankfurt, Dublin en Amsterdam.

De Brexit zou normaal tegen maart 2019 moeten zijn afgerond.