Fast Finder vindt alles op je smartphone pijlsnel terug
Foto: rr

De ingebakken zoekfunctie van Android is zeker niet slecht, maar er zijn toch wel wat beperkingen. Dat merk je pas goed wanneer je de app Fast Finder installeert, een alternatief dat zowel sneller als slimmer te werk gaat.

Fast Finder lijkt op het eerste gezicht sterk op het standaard zoekbalkje van een Android-toestel, maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Zo kan je de speurneus via het instelmenu volledig naar je hand zetten.

Wil je bijvoorbeeld alleen naar apps, contactpersonen en telefoonnummers zoeken, of ook video’s, bestanden en instellingen kunnen opsnorren? Daarnaast bepaal je zelf hoeveel contactpersonen Fast Finder in beeld brengt (alleen de eerste drie ‘hits’ bijvoorbeeld) en of de app ook bestanden moet oplepelen die doorgaans verborgen blijven, zoals systeemmappen of gedownloade files. Ook het uiterlijk van de gratis speurneus is volledig aanpasbaar via thema’s met andere kleuren en icoontjes.

Een fijne extra is dat je in Fast Finder meteen naar bepaalde bestandstypen kan zoeken, zoals .pdf of .gif (heel handig wanneer je de naam van een bestand niet meer weet). En zoals het een degelijke zoekfunctie betaamt, vindt de app ook moeiteloos trefwoorden terug die ín een document voorkomen.

Voor 99 cent kan je desgewenst upgraden naar de Pro-versie van Fast Finder. Die stelt je in staat om mappen uit te sluiten en biedt nog meer opties voor de zoekbalk. Het enige nadeel van Fast Finder is dat je steeds de app moet starten, terwijl je de klassieke zoekfunctie van Android oproept met een gezwinde swipe-beweging. Ook daar valt gelukkig een mouw aan te passen, door een zogeheten launcher als Nova Launcher te gebruiken. Daarmee kan je dan eenvoudig een ‘gesture’ (een handeling zoals vegen of dubbeltikken bijvoorbeeld) aan Fast Finder toewijzen.