Parijs opent eerste restaurant waar u naakt mag tafelen
Foto: O’Naturel

De nudistische trend die al een tijdje in opmars is in West-Europa, zet zich nu ook door in de gastronomie. Na het onverwacht grote succes van een pop-upnaaktrestaurant in Londen, ontvangt nu ook de Franse hoofdstad klanten in adamskostuum.

Bij O’Naturel, het eerste naaktrestaurant in Parijs, kunnen liefhebbers terecht voor een geraffineerde maaltijd ‘in een eenvoudig en natuurlijk kader’. Wie had gehoopt op dramatische ribfluwelen gordijnen en een donkere zaal die enkel verlicht wordt door wat kaarslicht, kan volgens de zaakvoerders beter thuisblijven.

Het interieur van het restaurant spreekt als antwoord op die clichés voor zich: een strak samenspel van hout en helder wit met hier en daar een donker accent zorgt voor een open en stijlvolle sfeer. Klanten kunnen hun kledij achterlaten in de vestiaire en kunnen uit een selectie van menu’s vanaf 30 euro kiezen. Geheel naar natuurlijke normen biedt de chef ook een veganistische formule aan.

Fransen omarmen nudisme

De eigenaars lieten zich duidelijk inspireren door een pop-uprestaurant in Londen, dat nog voor de opening in de zomer van 2016 al een wachtlijst van meer dan 10.000 personen had opgebouwd.

De eigenaars hopen dat de Fransen, die volop mee op de nudistenkar zijn gesprongen de afgelopen jaren, gewonnen zullen zijn voor hun concept. In totaal gaan naar schatting zo’n 2,6 miljoen Fransen geregeld naar het naaktstrand of nemen ze deel aan andere nudistische activiteiten, zoals naaktfietsen, naaktzwemmen of naakt aan groepssporten doen. De opening van het eerste nudistenpark in de stad afgelopen zomer zette die voorliefde voor naakt nog kracht bij. 

Naturisme zit in de lift

Ook in ons land is het aantal naturisten voor het eerst sinds lang gestegen, meldde de Federatie van het Belgische Naturisme onlangs. Zo lokken de naakte bowlingavonden bijzonder veel nieuwsgierigen en kon een heel complex worden afgehuurd voor de jaarlijkse naakte zwemdag.

‘De stijging is zo opmerkelijk dat we zelfs vragende partij zijn voor een tweede naaktstrand. Tijdens de zomer ligt 1.000 man tegen elkaar op een strookje van 400 meter in Bredene’, klonk het.